Erdoğan'dan Biden'e: Gülen gözaltına alınmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Biden, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın açıklaması yaptı

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan Biden'e: Gülen gözaltına alınmalı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Biden, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda ilk olarak ABD Başkan Yardımcısı Biden konuştu. Biden, 15 Temmuz'da yaşananlara değinerek başladığı konuşmasında bunu kesinlikle düşünemediklerini söyledi. TBMM'deki hasarı yerinde incelediğini, yaşananları anlamaya çalıştığını, çok büyük bir üzüntü içinde olduklarını ifade etti. 

ABD başkanının tatildeyken öldürülmek istenmesi gibi bir şeyin düşünülemeyeceğini belirten Biden, ABD'nin müttefiki Türkiye'nin yanında koşulsuz bir şekilde durmaya devam edeceğini söyledi. ABD olarak herkes sizin cesaretinize hayrandır. Biz ABD olarak bu darbe girişiminde ilişkisi bulunan herkesin adaletin önüne çıkarılması için her türlü yardımı yapacaktır. 

"OBAMA NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA OLSUN YETKİSİ YOK"

Gülen'in iadesi konusunda Amerikan hükümeti olarak bunun için son derecek büyük bir çaba harcadığını belirten, "Obama ne kadar güçlü olursa olsun bu onun yetkisi dahilinde değildir. Başkanın buna müdahale etmesi halinde başkanın görevden ayrılmasına neden olur. Gülen'i korumak için hiçbir sebebimiz yoktur. Gülen ABD'ye sığınmak istediği zaman Bush bunu reddetmişti. Gülen yargıya gitmiş ve Amerikan yargısı kanalıyla oturma izni almıştı. Tabiki zaman alacaktır. Ancak bu konuda yakın işbirliği içinde olacağımızdan şüpheniz olmasın. Türk halkının Amerikan halkından daha yakın bir dostu yoktur." dedi. 

Darbe girişiminden hemen sonra Türkiye'ye gelemediği için bir kez daha pişman olduğunu vurgulayan Biden, Amerika halkı olarak Erdoğan'ın cesaretine hayranlık duyduklarının altını çizdi. 

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI 

Biden'den sonra konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı'nın aynı yıl ikinci kez ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları: FETÖ'nün başaramadığı bu darbe olayını milletimiz çok çok farklı bir girişimle, farklı bir direnişle püskürtmüştür. Ve ben milletimle iftihar ediyorum. milletimle gurur duyuyorum. FETÖ'nün elinde helikopterler, uçaklar, tanklar, toplar vardı. Fakat benim milletimin elinde sadece bayrağı vardı. Ve o bayarğı ile tankların üzerine yürüyor. Yüreğini inancıyla birleştirmek suretiyle bu darbe girişimin püskürtüyor. Onun için öncelikle milletime tekrar şükranlarımı ifade ediyorum. Şehitlerimizin 241, gazilermizin 2 bin 144 oldu. 

Kadın yaşlı demeden bir direnişi sergilediler. Bundan dolayı dtabi miletimizle iftiharımız çok farklı. Demokrasisine benim milletim sahip çıktı. Ve böylece bu yolda yürülüşümüz devam ediyor. 

"BELGELERİ BIDEN'A VERECEĞİM"

Tabi ABD ile uzun yıllara dayanan stratejik ortaklığımız var. Bu sayın Barack ile model ortaklığa dönüştü. Sayın Biden, ülkemize gerçekleştirdiği bu ziyaretiyle darbe girişiminin vahim boyutlarını yerinde gördü. Ben de kendisine elimizdeki bazı belgeleri ve bilgileri vereceğim. 

"GÖZALTI YA DA TUTUKLANMASI GEREKİYOR"

Sayın Biden ile görüşmemizde FETÖ ile mücadelemizi anlattık. Bizim beklentimiz Gülen'in öncelikle iadesidir. 15 Temmuz'dan sonrasına ait olan dosyaları da kendilerine ulaştırılacak. ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması gereği, bu tür kişiler en azından gözaltına alınır, tutuklanır ve mahkeme boyunca gözetimde tutuluyor. Şu anda bu zat terör örgütünü idare etmeye devam ediyor. 170 ülkedeki okulları, dernekleri yönetmeye devam ediyor. Basın mesuplarıyla söyleşilere devam ediyor. Aynı şekilde ABD'deki basınla söyleşiler yapıyorlar ve bunlarla dünyadaki eylemlerini devam ettiriyor. Bu bakımdan bunun kontrol altında tutulması ancak gözaltına alınması, ki bu bizim sözleşmemizde var, gerekiyor. Bunu özellikle hatırlatmak istiyorum. ABD'nin gerekli adımı atacağına inanıyorum. 

"TERÖR ÖRGÜTÜ TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG'yi terör örgütü olarak göremeyen ABD'ye göndermede bulunarak, "Bizim için terör örgütü terör örgütüdür. İster DAEŞ olsun, ister PKK olsun, ister Nusra olsun. Bunların hepsi terör örgütüdür. Bir terör örgütünün başka bir terör örgütüyle mücadele etmesi onu aklamaz" dedi. 

Yorumlar