Erdoğan-Merkel toplantısında kısa süreli gerilim

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Angela Merkel, ikili görüşme sonrası basının karşısına geçti. Açıklamalarında 'İslamist terörist' şeklinde bir ifade kullanınca Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girerek, "Bunu asla kabul edemem" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan-Merkel toplantısında kısa süreli gerilim

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Ankara ziyareti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesiyle devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Angela Merkel, ikili görüşme sonrası basının karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmede iki ülke arasındaki savunma sanayi, ekonomik ilişkiler, bölgesel konular hakkında konuştuklarını söyledi. 

MERKEL'İN AÇIKLAMASI

Merkel ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 15 Temmuz darbe girişimini ve sonrasında yaşananları görüştüklerini belirterek, yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü ilettiklerini söyledi. Merkel, darbe girişimi sonrası soruşturmalarda suçluluğun kişiselliğinin önemine vurgu yaptıklarını, Alman gazetecilerinin akredite sorunlarını ele aldıklarını ifade etti. İstanbul ve Türkiye'nin diğer noktalarında meydana gelen terör saldırılarından duydukları üzüntüyü de dile getirdiklerini ifade eden Merkel, mülteci konusunu da ele aldıklarını kaydetti. Merkel, AB'nin mülteciler konusunda vaad ettiği finansın bir an önce sağlanması gerektiğini ifade ettiklerini söyledi. Merkel, darbe soruşturmaları sürecinde ifade ve basın özgürlüğünün önemli olduğunu ifade ettiğini söyledi. Merkel, "Benim için önemli olan görüşmelerin sürmesi, ortak çözümler üretmemiz" dedi. 

SORULAR

Referandum konusunda Alman gazeteciler tarafından sorulan bir soruda, "Muhalefetin endişeleri olduğu" belirtildi. Merkel, bu konuda, "Ben kendi tarafımdan şunu ifade ettim. Referandum sürecinde AGIT temsilcilerinin bulunması gerektiğini söyledim. Muhalefet her demokrasi için önemli. Biz bunu her demokraside yaşıyoruz" dedi. 

Erdoğan, aynı soruya, "Bir defa muhalefetin öne sürmüş olduğu tezin, şu anki değişikliğe yönelik sistemiyle ilgili en ufak bir hakikat payı yok. Yasama aynı şekilde yine var. Yargı aynı şekilde, yürütme aynı şekilde yine var. Burada bütün mesele şudur. Bir defa yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar verilmiş. Yasama organının çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkanlar vermişti. Tabi ki yargı organı da aynı şekilde işlevini de sürdürüyor. Tabi muhalefetin hedef saptırmasından başka bir şey söz konusu değildir. Biliyorsunuz Türkiye Büyük Millet Meclisi gereken sözü söylemiş, son sözü de millet söyleyecektir." diye konuştu. 

Türk bir gazetecinin FETÖ mensuplarının iadesiyle ilgili Merkel'e ilettiği soru üzerine konuk başbakan, "Biz terörle mücadele konusunda kararlıyız. Fakat biz adım atmamız için elimizde kanıt olması gerekir. Almanya'da bazı mahkeme kararları var. Baz koşullarda iadelerin yapılamayacağı yönünde. Adalet Bakanlıklaarımız bu konuda görüşmeleri devam ediyor. Bağımsız mahkemelerin sonucuna saygı duymak gerekiyor. Yanlış gelişmeler olmamalı. Örneğin DİTİB nezdinde çalışan imamlar. Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgiler toplaması gibi şeyler olmamalı." şeklinde konuşurken Cumhurbaşkanı Erdoğan burada devreye girerek. "Benim burada bir şeyi düzeltmemiz lazım. Halkımız yanlış anlamış olabilir. İslamist terör ifadesi kesinlikle kullanılmamalı. İslamla terör kelimesi yan yana kullanılamaz. İslam ile terörü yan yana getirirsek bu o dinin mensuplarını üzer. Burada biz DAEŞ terör örgütünü İslamist terör diye kullanırsak Müslümanları üzer. Lütfen kullanmayalım. Ben bir Müslüman Cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DAEŞ ile mücadelede bizden daha fazla mücadele eden ülke yoktur. Aynı şekilde FETÖ konusunda da PKK ne ise o odur. Eğer benim ülkemde darbe yapıyorsa Almanya'ya kaçıyorsa, haklısınız Adalet Bakanlıkları görüşebilir. Ama biz Amerika'ya binlerce belge gönderdik. Bu konuda çok seri şekilde karar alınması suretiyle bir an önce neticeye varırsak isabetli olur." diye konuştu. 

Merkel de "İslam ile İslamist arasında çok büyük farklar var, inanıyorum ki işbirliği içinde terörle mücadele etmemiz gerekiyor." dedi. 

Yorumlar