Engin Yıldırım kimdir nerelidir?

Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım kimdir, nerelidir, ne zaman kim tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirildi?

Google Haberlere Abone ol
Engin Yıldırım kimdir nerelidir?

Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla gündeme gelen Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım kimdir, nerelidir, ne zaman AYM üyeliğine kim tarafından getirildi? İşte detaylar: 

Anayasa Mahkemesi Engin Yıldırım, darbe çağrışımı yapan "Işıklar yanıyor" mesajıyla başta hükümet üyeleri olmak üzere birçok kesimden tepki çekmişti. 

Engin Yıldırım 9 Şubat 1966 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. 

1983 yılında Beylerbeyi Lisesinden, 1987 yılında ise İ.Ü. İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun oldu.

1988-1989 yılları arasında “University of Warwick, Warwick Business School, MA in Industrial Relations” yüksek lisansını, 1990-1994 yılları arasında ise İngiltere “University of Manchester, Faculty of Economics and Social Studies, Department of Sociology” doktorasını tamamladı.

1994 yılında Sakarya Üniversitesi, Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi ana bilim dalında Yrd. Doç. Dr. olan Yıldırım, 1997 yılında Doçentliğe, 2002 yılında ise Profesörlüğe atandı.

Sakarya Üniversitesinde 2008 yılında ilk 4 senelik lisans programı olan İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünü açtı.

2003-2010 yıllarında Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundu.

Yıldırım’ın uzmanlık alanı ile ilgili çok sayıda kitap ve makalesi bulunuyor.

2010 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atandı.

19 Ekim 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesi başkanvekilliğine seçildi.

25 Ekim 2019 tarihinde başkanvekilliği görevi sona ermiş olup Anayasa Mahkemesinde üye olarak görevine devam etmektedir.

Nerelidir? Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım aslen Sakaryalı'dır.

Engin Yıldırım'ın daha önce de yaptığı açıklamalarıyla bir muhalefet partisi üyesi gibi davranarak demeclerde bulunduğu ortaya çıktı. Hükümete muhalif basın tarafından demeçleri manşetere taşınan Engin Yıldırım'ın 2019'da "AYM Başkanvekili Engin Yıldırım "Türk yargı sistemine güven son derece düşük. Belki şu veya bu yargı organı olarak bakıldığında az bir şekilde farklılıklar meydana geliyor ama genel olarak Türkiye'de yaşayan insanlar Türk yargı sistemine pek fazla güvenmiyor. Bu çok ciddi bir sorun" ifadelerini kullanmış, bu ifadeleri malum medya tarafından manşetlere taşınmıştı.

BAKAN SOYLU'YA BİSİKLETLİ GÖNDERMEDE BULUNMUŞTU

Öte yandan Engin Yıldırım'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Anayasa Mahkemesi başkanına yönelik, "Bisikletle işe gidip gel de görelim" imasındaki sözlerine imalı ifadelerle göndermede bulunmuştu. 

Yıldırım, "Bisiklet maceram 2020-1992" yazarak şu fotoğrafları paylaştı:

19.10.2015-25.10. 2019 tarihleri arasında Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği görevini de yürüten Prof. Dr. Engin Yıldırım fotoğraflardan önce de Anayasa'nın 138. maddesini paylaştı.

Söz konusu maddede şunlar yazıyor: Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.

Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

 

Yorumlar