Işıklar yanıyor ne demek anlamı nedir?

'Işıklar yanıyor' ne demek anlamı nedir, neden tepki çekiyor? İfadeyi kullanan AYM üyesine neden tepki gösteriliyor? İşte nedeni:

Google Haberlere Abone ol
Işıklar yanıyor ne demek anlamı nedir?

Anayasa Mahkemesi Üyesi Engin Yıldırım, 'Işıklar Yanıyor' şeklinde bir ifade kullanarak Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulundu. 

Paylaşımdan sonra başta hükümet üyeleri olmak üzere birçok kesimden sert tepkiler gelmeye başladı. 

Tepki gösterenler, "Işıklar yanıyor" ifadesiyle darbe imasında bulunulduğunu belirtiyor. Peki, "ışıklar yanıyor" ne demek, neden bu ifade tepki çekiyor?

Işıklar yanıyor ifadesi darbe özlemi içinde olanların sıkça kullandığı bir ifade olarak bilinir. Nedeni ise, darbe özlemi içinde olanların, sık sık Genelkurmay Başkanlığı'nın darbe hazırlığı içinde olduğunu ima etmek için, "Genelkurmay'ın ışıkları yanıyor" şeklinde ifadeler kullanırdı. Bu nedenle "ışıklar yanıyor" ifadeleri siyasette "darbe hazırlığı" olarak algılanır. 

Gazeteci Mehmet Ali Birand 32. Gün programında "ışıklar yanıyor" ifadesiyle ilgili akıllara kazınan şu tanımlamayı yapmıştı:

Her kriz gecesi Genelkurmay Başkanlığının pencerelerine bakmak alışkanlığı işte o günlerde başladı. Genelkurmay'ın ışıkları sönükse mesele yok demektir. Işıklar yanıyorsa bunun tek anlamı vardı. Ordu tedirgindir. 15 Ekim gecesi Genelkurmay'ın ışıkları sabaha dek yandı.

Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz, darbe iması içeren mesajı değerlendirdi. Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Siyaset ya da hukuki bir söz tarihten bağımsız değildir. Zaten bu ifadenin hem tepki görmesi hem de ima ettiği şeyler bu tarihle yakından ilişkilidir. Tarihe bakıldığında, darbe öncesinde, siyasete müdahale etmek için ordunun gücünü kullanmak isteyenler 'Genelkurmayın ışıkları yanıyor' ifadesini kullanıyordu. Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin, bunu bilmeden tweet attığı varsayımı isabetli değil. Bunu imayla attı. Bunun kadar vahim başka bir şey daha var. Orada netice itibariyle hukuk adamı sıfatıyla iş gören kişinin tweetleri ile değil kararlarıyla konuşması lazım. Bir hukukçunun bir hakimin yapmaması gereken bir husustur. Bu netice itibari ile siyasi bir pozisyon almak ve kamuoyuna deklare etmektir. Siyasi bir polemikle gündeme gelmesi isabetli bir tavır değildir" ifadelerini kullandı.

Gürkan Hacır, "Işıklar yanıyor" söyleminin ne anlama geldiğini şöyle anlatırdı:

"Eskiden, özellikle Ankara muhabirleri bunu çok iyi bilir, olağanüstü bir gelişme olduğu zaman 'Genelkurmayın ışıkları yanıyor' cümlesi kullanılırdı. Olağanüstü bir durum var anlamında bir gazetecilik terimi hâline gelmişti"

Işıklar Yanıyor ifadesi "darbe" ile o kadar yakından ilişkili ki bu konuda bu isimle yazılmış bir kitap dahi bulunuyor. İşte o kitap:

 

ABDULLAH GÜL TARAFINDAN ATANAN ÜYE

'Işıklar yanıyor' ifadesini kullanan Anayasa Mahkemesi üyesinin 2010 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan üyelerden biri olduğu ortaya çıktı.

 

Yorumlar