Elektrikli arabada Sony-Honda işbirliği

Elektrikli araba piyasasının giderek canlandığı bir dönemde dünyaca ünlü elektronik markası Sony, Honda ile işbirliğine giderek elektrikli otomobil üretme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Elektrikli arabada Sony-Honda işbirliği

Teknoloji ve elektronik alanında dünyanın her yerinde kendini kanıtlamış bir marka olan Sony şimdi de elektrikli araba işine giriyor. Sony Honda Mobility üst düzey yöneticileri arasında yer alan Yasuhide Mizuno, elektrikli araç üretimine Honda'nın Kuzey Amerika'daki fabrikasında başlayacaklarını açıkladı.

Geçen Mart ayında Japonya merkezli Sony ve Honda, elektrikli otomobiller için işbirliği yapma kararı aldığını ve bu işbirliği kapsamında ortak girişim şirketi kuracaklarını açıklamıştı. Bugün Honda-Sony ortaklığında kurulan Sony Honda Mobility isimli şirket yeni bir gelişmeyle gündeme geldi.

Webrazi'de yer alan habere göre, şirketin üst düzey yöneticileri arasında yer alan Yasuhide Mizuno, elektrikli araç üretimine Honda'nın Kuzey Amerika'daki fabrikasında başlayacaklarını açıkladı. Elektrikli otomobilin ön siparişlerinin 2025 yılında alınacağı ve teslimatların 2026 yılında başlayacağını dile getirdi. Araçların aynı yıl önce ABD'de piyasaya sürüleceği 2026'nın ikinci yarısında ise Japon pazarına açılacağını belirtti. Avrupa pazarına ne zaman girileceği konusunda net bir tarih verilmedi.

Araç satışının bayiler üzerinden değil, sadece online yapılacağı kaydedildi. Avrupa pazarına ne zaman girileceği konusunda net bir tarih verilmedi. Sony Honda Mobility, elektrikli araçlarında Seviye 3 otonom sürüş sistemine yer vermeyi hedefliyor. Elektrikli arabanın sensör teknolojisi Sony tarafından üretilecek.

Son dönemde otomotiv sektöründe adeta elektrikli otomobil devrimi yaşanıyor. KPMG’nin raporuna göre otomotiv 2030’a kadar büyük pazarlarda otomobil satışlarının yarısını elektrikli araçlar oluşturacak. Sony Honda Mobility, elektrikli araçlarında Seviye 3 otonom sürüş sistemine yer vermeyi hedeflediği biliniyor. Elektrikli arabanın teknolojisi Sony tarafından üretilecek.

Şirket, otonom ve elektrikli otomobiller içindeki parçaların en önemli üreticisi olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak. 10 milyon yenlik sermaye ile kurulan şirket, teknoloji ve mühendislik alanlarındaki uzmanlıkları bir araya getiriyor. Bir taraftan tüketicilerin ihtiyaçlarına uygun ürün ve çözüm üretmeye odaklanıyor.

HONDA BATARYA İÇİN LG İLE ANLAŞTI

Öte yandan Honda'nın batarya için LG Energy Solution anlaştığı öğrenildi. 

Geçtiğimiz günlerde ilk elektrikli SUV modelini tanıtan Honda, çevre dostu otomobil modelleri için çalışmalarını hızlandırdı. LG Energy Solution ile işbirliği yapan Honda, elektrikli otomobil bataryası üretecek.

Daha fazla elektrikli otomobil üretmek isteyen Honda, Ohio'da yer alan üç fabrikasında değişiklik yapacağını duyurdu. Şirket, 700 milyon dolarlık elektrikli otomobil yatırımıyla birlikte ABD'de batarya üretimine de başlayacak.

Honda, LG Energy Solution ile elektrikli otomobil bataryası üretecek

Batarya üretimi için Ohio'yu tercih ettiklerini açıklayan şirketler, başlangıç için 3.5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Toplam yatırımın ise 4.4 milyar doları bulacağını açıklayan Honda, yeni batarya teknolojileriyle otomobil tutkunlarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

2022 yılının ikinci çeyreğinde açıklanan ortaklığın detayları netleşmemişti. Pazar payını artırmak isteyen Honda, yeni tesisin inşaatına 2023 yılında başlayacaklarını ve yaklaşık 1 yılda tamamlamayı planladıklarının altını çizdi.

40GWh kapasiteye sahip olacağı belirtilen üretim tesisinde yassı tip Lithium-ion batarya üretilecek. İlk üretimin 2025 yılında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

2026 yılında Kuzey Amerika pazarında elektrikli araç satışına başlayacağını duyuran Honda, yeni modellerinde Honda e: Architecture platformunu kullanacak. Üretilecek arabalar, LG Energy Solution ile ortak üretilen bataryalara sahip olacak.

Yenilenebilir enerji ile ilgili planlarını açıklayan şirket, 2050 yılına kadar sıfır emisyon hedeflerini gerçekleştireceğini duyurdu. Honda, 2040 yılındna itibaren sadece elektrikli araç üretimi yapacak.

Siz şirketlerin elektrikli otomobil hamleleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

 


 

Yorumlar