Efkan Ala neden istifa etti? YORUM

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevinden ayrılmasında hükümetin İçişleri Bakanlığı'nın görev alanında olan ve kamuyonunun uzun zamandır tartıştığı bir konunun etkili olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Efkan Ala neden istifa etti? YORUM
Mustafa Güneş / Son Haberler

AK Parti hükümetinde bugün yaşanan sürpriz gelişme kamuyonda şaşkınlıkla karşılandı. Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne çıkarak sürpriz kabine revizyonunu Cumhurbaşkan Erdoğan'a sundu. Yıldırım, Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın "istifa" ettiğini, yerine Süleyman Soylu'nun getirildiğini açıkladı. Yıldırım'ın açıklaması, kafalarda birçok soru işaretine neden oldu. Özellikle, FETÖ ile mücadelede en çok çalışan hükümet üyelerinden biri olan birinin ani bir kararla görevinden ayrılmasına kimse bir anlam veremedi. Ancak, Ankara'da son günlerde yaşanan bazı gelişmeler Ala'nın istifasında etkili olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan en önemlisi ise DBP'li belediyelere kayyum atanması. 

Bilindiği gibi hükümet, terör örgütüne destek veren DBP'li belediyelerle  ilgili uzun süredir çözüm bulmaya çalışıyor. Bunun için hazırladığı yasa tarasını da TBMM'ye getirdi. TBMM'de bir süre tartışılan tasarı, hükümetin ve muhalefetin uzlaşısıyla geri çekildi. Ancak tasarının geri çekilmesinden sonra Şırnak'ın Cizre ilçesinde 11 polisin şehit edilmesine neden olan bir terör saldırısı yaşandı. Saldırıda 10 ton bomba yüklenerek kullanılan kamyonun DBP'li Cizre belediyesine ait olduğunun ortaya çıkması konuyu yeniden gündeme getirdi. 

Hükümet, TBMM'de geri çektiği kayyum tasarısını, şu an yürürlükte olan OHAL çerçevesinde yeniden gündemine aldı. Zira bugün Cumhuriyet Gazetesi'nin de sürmanşetten duyurduğu habere göre hükümet tasarıyı Kanun Hükmünde Kararname ile çıkaracak. Gün içinde hükümet üyelerine sorulan konu yalanlanmadı. Bu da tasarının KHK ile çıkarılacağı iddialarını güçlendirdi. 

Kayyum kararının Efkan Ala ile ilgisi ise son derece önemli. Çünkü alınacak karar İçişleri Bakanlığı'nın uygulama sahasında bulunuyor. Kararın uygulanması İçişleri Bakanlığı'na bağlı. Efkan Ala'nın kayyum konusundaki görüşleri ise mesafeli. Ala, kayyum atanması yerine yasalarda valilere verilen hakların kullanılmasından yana. Zira Ala, ocak ayında katıldığı bir televizyon kanalında, kayyum yerine yasalardaki bu hakların kullanılmasını savunmuştu. 

Ala katıldığı televizyon kanalında, kayyum ile ilgili bir soru üzerine şunları söylemişti: "İsimlendirme farklı, kayyum atama diye bir şey yok da bu sorunu çözme adımları atılacak. Birisi bir şey söylüyor, yani o konuşulan üzerinden gündem oluşuyor, bu değil. Tasarıyı biz oturup çalışıyoruz. Biz yerel yönetimleri, yönetim reformu üzerinde çalışıyoruz. Büyükşehir belediyelerinin gelirlerini artıracak, ilçe belediyelerin gelirlerini artıracak, sorunlarını çözecek şeyler üzerinde çalışıyoruz. Ama bu terör konusunda görevlerini yapmayan belediyelere ilişkin o görevlerin ortada kalmaması yönünde de bazı değerlendirmeler yapıyoruz ve bazı düzenlemeler yaparız. Daha önce de yapılmış nitekim, bugünkü belediye yasasında da büyükşehir belediye yasasında var. Yani, 'Bir güvenlik nedeniyle, genel sağlık nedeniyle, bazı nedenlerle görev yapılmazsa, o valilik o görevi yapar' diye hüküm var. Yani o bilinmiyor pek. Diğer belediyelerde mahkeme kararıyla görevini yapmadığı tespit edilirse, çöpü toplamıyor, hastalık mı saracak etrafı? Yok, hayır. Tespit ettiriyorsunuz ve o görevi o zaman devletin diğer birimleri yapıyor, o da devletin birimi. Siz o arada soruşturma açıyorsunuz. Ama soruşturma açıyorum diye, milletimizi o kamu hizmetinden mahrumluğa terk edemeyiz, adlandırmalar farklı olabilir."

Ala'nın kayyum kararına soğuk bakması, ancak hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da geri adım atmaması üzerine görevinden ayrılma kararı almış olabileceği tahmin ediliyor. 

Yorumlar

melek demir Adam darbe atlatti kolaymi