Dünyanın kıtalardaki en derin noktası Antarktika'da

Dünyanın kıtalardaki en derin noktasının Antarktika'da olduğu ortaya çıktı. Denman Buzulu'nun altında keşfedilen kanyonun 3 bin 500 metre olduğu tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın kıtalardaki en derin noktası Antarktika'da

Bir grup buzul bilimci tarafından yapılan araştırmada dünyanın kıtlar üzerindeki en derin noktası bulundu.

Tüm dünyanın en derin noktası 10.994 metre ile Pasifik Okyanusu’nda Japonya ve Endonezya’nın ortasında bulunan Mariana Çukuru iken kara üzerinde bilinen en derin nokta, Ürdün-İsrail sınırındaki Ölü Deniz'in kıyısıydı. 

Ancak California Irvine Üniversitesi'nden bir grup buzul bilimci, tarafından yapılan bir araştırma sonucunda Ölü Deniz bu ünvanını kaybetti.

40 yılı aşkın süredir 19 araştırma enstitüsünden alınan verilerin yanı sıra radar ve uydu görüntülerini kullanan bir grup buzul bilimci beyaz kıta Antarktika'nın yeni bir haritasını çıkardı. 

Haritada kıtasal Dünya'nın en derin noktası tespit edildi.

Antarktika'nın doğusunda Denman Buzulu'nun aşağısında, deniz seviyesinin 3 bin 500 metre altında buz dolu olduğu tespit edilen bir kanyon ile Ölü Deniz dünyanın en derin yeri olma ünvanını kaybetti.

"BedMachine Antarctica" adı verilen haritayla ilgili ayrıntıların, "Nature Geoscience" dergisinde yayınlanacağı belirtildi. 

Bilim adamları, sadece okyanuslarda bundan daha derin vadilerin bulunduğuna dikkati çekti. 

Haritada buz tabakasının altında ana kayaların biçimlerinin benzersiz biçimde detaylandırıldığı görülüyor. 

Yorumlar