Disney Plus kimin? Neden Türk dizilerini kaldırdı? Disney Plus'ta neden Türk dizileri yok?

Disney Plus'ın bir anda neden Türk dizilerini platformdan kaldırdığı merakla araştırılıyor. Türk yapımı orijinal diziler bir anda hiçbir açıklama yapılmadan platformdan kaldırıldı. Hal böyle olunca seyirciler merakla, "neden kaldırıldı, neden yok" sorularına cevap arıyor.

Google Haberlere Abone ol
Disney Plus kimin? Neden Türk dizilerini kaldırdı?

Disney Plus Türk yapımı dizileri neden kaldırdı, ne oldu? Platformun lansmanıyla birlikte Disney+'ın ilk yerli dizisi Kaçış izleyiciyle buluşmuştu. İlerleyen dönemde; Gri, Dünyayla Benim Aramda, Avcı ve hâlâ hazırlık aşamasında olan birçok yeni yerli dizi daha platformdaki yerini almıştı. Ayrıca Mucize Doktor, Son Yaz, Sen Çal Kapımı gibi diziler de platformun kütüphanesinde yer alıyordu. 1 yıl önce Türkiye'de hizmet vermeye başlayan Disney Plus, ani bir kararla platformdaki Türk yapımı dizi ve filmleri kaldırdı. Kararın gerekçesi henüz kesin olarak bilinmezken, olayın Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dizisinin çekilmesi sebebiyle platforma karşı başlattığı linç kampanyasının ardından yaşanması dikkatlerden kaçmadı.

DİSNEY PLUS KİMİN NEDEN TÜRK DİZİLERİ KALDIRDI, NEDEN YOK?

Walt Disney Company, eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketlerinden biridir. Animasyon stüdyosu, Walt ve Roy Disney kardeşler tarafından 16 Ekim 1923 tarihinde kuruldu ve zamanla Hollywood stüdyolarının ötesine geçti. Bugün, Walt Disney Company, American Broadcasting Company (ABC) ve Entertainment and Sports Programming Network (ESPN) gibi dev kuruluşların sahibidir. Merkezi Burbank, Kaliforniya'da bulunan bu devasa kuruluş, eğlence dünyasında önemli bir konuma sahiptir.

İlk beş yıl içinde çeşitli çizgi karakterleri yaratmak pek başarılı olmasa da, 1928'de Walt Disney'in yaratığı Mickey Mouse (Miki Fare) büyük bir etki yarattı. Mickey Mouse'un popülaritesi, Walt Disney Company'nin tanınırlığını hızla artırdı. Daha sonra Mini Fare, Pluto, Goofy ve Donald Duck gibi karakterler de hayat buldu ve her biri büyük ilgi gördü. Şirket, devasa yatırım projeleriyle masal kahramanlarını animasyon dünyasına taşıyarak büyümeye devam etti. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Pinokyo, Define Adası ve Davy Crockett gibi projeler, Walt Disney Company'i büyüyen bir endüstri devine dönüştürdü.

Walt Disney, 1955 yılında California'da, Anaheim'daki ilk Disneyland eğlence parkını açtı. Ardından Florida'nın Orlando kentinde ikinci bir eğlence parkı daha kuruldu. Paris ve Tokyo da dahil olmak üzere toplam altı eğlence parkı dünya genelinde ziyaretçilerin ilgisini çekti. Walt Disney'ın 1966 yılında akciğer kanserinden vefat etmesine rağmen, Disney şirketi büyümeye devam etti. Yıllık gelirleri 25 milyar dolara kadar ulaştı. 1995 yılında Disney, ABC televizyon şirketini satın aldı ve daha sonra Fox Televizyonunu da bünyesine kattı.

2019 yılının sonunda yayın hayatına başlayan ve tam bir yıl önce Türkiye'de hizmet vermeye başlayan Disney Plus, aldığı ani kararla platformdaki tüm orijinal Türk yapımlarını kaldırdı. Halihazırda çekimi devam eden ve yayınlanacağı açıklanan içeriklerin ise akıbeti bilinmiyor.

Disney Plus'ın yerli dizi ve filmleri neden kaldırdığı henüz kesin bir şekilde bilinmiyor. İddiaların çıkış noktası sorunu deneyimleyen kullanıcılar olduğu için yerli yapımların, teknik bir aksaklık sonucunda yayından kaldırıldığı da iddia ediliyor.

ERMENİ LOBİSİNİN ÇALIŞMALARI MI?

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) yaptığı paylaşımda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e açıkça hakaret ederek, Atatürk dizisinin çekilmesi sebebiyle platforma karşı bir linç kampanyası başlatmıştı. Ardından Disney Plus'taki yerli yapımların ABD'den erişilmesi engellendi. Bu tehditkar açıklamalardan sadece 1 gün sonra Disney Plus cephesindeki tüm orijinal Türk dizi ve filmler yayından kaldırıldı.

OdaTV'nin haberine göre iddialar doğru ve Disney Plus, yerli yapımları gerçekten de söz konusu tehditten sonra yayından kaldırdı. Gazeteye açıklamada bulunan Disney Plus yetkilisi, "Global olarak bir strateji. Bu Türkiye'de de uygulanıyor. Lokal içerikler üzerinde bir strateji uygulanıyor. 30 Haziran itibariyle şu ana kadar yayınlanan yapımlar platformdan kaldırıldı. Hali hazırdaki içeriklerin akıbeti de önümüzdeki dönemde belli olacak" ifadesini kullandı.

 

Yorumlar