CHP'li belediyeler SGK prim borcunu ödemiyor

CHP'li belediyelerin SGK'ya olan prim borçları 13 milyar lirayı aşmış durumda. Belediyelere haciz gönderme hakkı bulunduğu halde bunu kullanmayan SGK artan borçları nedeniyle zor durumda kalıyor.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li belediyeler SGK prim borcunu ödemiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ödenmesi gereken prim borçları ile ilgili bir gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SGK'ya en fazla borcu olan belediyelerin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimindeki belediyeler olduğunu açıkladı. Açıklanan verilere göre, SGK'ya borcu bulunan belediyeler arasında Ankara Büyükşehir, İzmir Büyükşehir, Adana Büyükşehir, İstanbul Şişli ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yer alıyor. Bu belediyelerin toplam borcu 13,5 milyar TL'yi buluyor.

SGK'NIN FİNANSAL DURUMU VE BELEDİYELERİN BORÇLARI

SGK, topladığı primler ve hazine desteğiyle milyonlarca emekliye maaş ödemesi gerçekleştiriyor. Ancak belediyelerin SGK'ya olan borçları kurumun finansal durumunu zorlayan faktörler arasında yer alıyor. Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamaya göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi 4,5 milyar TL ile en fazla borca sahip belediye olarak dikkat çekiyor. Borçlu belediyeler arasında İzmir, Adana, Şişli ve İBB'nin de bulunması, toplam borcun 13,5 milyar TL'ye ulaşmasına neden oluyor.

BORÇLARIN EMEKLİ MAAŞLARINA ETKİSİ

SGK'nın açığı, belediyelerin prim borçları nedeniyle her geçen yıl artıyor. Önceki yıl 168 milyar TL olan görev zararı, geçtiğimiz yıl 494 milyar liraya yükselerek yarım trilyon liraya yaklaştı. SGK'nın bu finansal açığı, emekli maaşlarının ödenmesinde zorluklar yaratabilir. Kurum, borçların tahsil edilmesi için mevzuatta bulunan haciz seçeneğine sahip olmasına rağmen, vatandaşların mağdur olmaması adına bu yönteme başvurmamayı tercih ediyor.

BELEDİYELERİN PERSONEL SAYILARI VE BORÇ DURUMU

Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi, borç miktarı ve personel sayısındaki artış ile dikkat çekiyor. 2019 yılında 3 bin 642 olan personel sayısı, iştirak şirketleri hariç olmak üzere 4 bin 120'yi aşmış durumda.

Yorumlar