Cemil Meriç doğumunun 100. yılında anıldı

emil Meriç, doğumunun 100. yılında Hatay'daki programla anıldı

Google Haberlere Abone ol
Cemil Meriç doğumunun 100. yılında anıldı

Çağdaş düşünce hayatının öncü isimlerinden Cemil Meriç, doğumunun 100. yılında memleketi Hatay'da anıldı.

Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) işbirliğiyle, MKÜ bünyesinde çalışmalarını yürüten "Cemil Meriç Düşünce ve Kültürel Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin ev sahipliğinde Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen anmaya Hatay Valisi Erdal Ata, Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlik, ünlü düşünür Cemil Meriç'in hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisiyle devam etti.

Vali Ata, Hatay'ın yetiştirdiği, ülkenin en önemli değerlerinden biri olan Cemil Meriç'i doğumunun 100'üncü yılında anmanın ve anlamının mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Cemil Meriç'in, kendini yetiştirebilmiş, Batı'yı ve Doğu'yu tanımış ve bu iki medeniyetin çekim alanında kalan kendi kültürünü görüp anlayan bir düşünür olduğunu vurgulayan Ata, şöyle devam etti:

"Başlıca işim, düşünmek ve düşündüklerimi cemiyete sunmaktır' diyen Cemil Meriç, iki kültür arasında sıkışıp kalmış toplumun kendini bulması için çok yerinde tespitler yapmış, çözüm önerilerini ve doğru bildiklerini hiçbir karşılık beklemeden, kutsal bir vazife bilerek sürekli yazmıştır. Hayatını belki de en verimli olacağı dönemde gözlerini kaybetmiş ancak buna rağmen ne okumaktan ne de yazmaktan vazgeçmiştir. Hatta denilebilir ki görme yetisini yitirdikten sonra yazarlık hayatının en üretken çağı başlamıştır. Değerli gençler, ülkemizin yetiştirdiği büyük bir düşünür olan Cemil Meriç'i anlamak gerek ancak maalesef hemşehrileri tarafından bile yeterince tanınmamaktadır. Doğumunun 100. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen bu konferansı, onun bilinirliğini arttırmaya katkı sağlayacak olması bakımından değerli ve önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum."

Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Örs de Cemil Meriç'in Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu en büyük beyinlerden birisi olduğunu aktardı.

Cemil Meriç'in her şeyden önce, yerli ve milli bir kafa olduğunun altını çizen Örs, şunları paylaştı:

"Cemil Meriç, Batı'yı ve Doğu'yu herkesten iyi tanıdığı halde, milletinin öz değerlerini iyi anlamış, iyi özümsemiş ve bir ömür boyunca sağcıların bizden değil, solcuların bizden değil dediği bir dönemde arafta bırakılmış, muhteşem bir aydındır ve Türkiye'nin en önemli meselesinin aydın sorunu olduğuna işaret eden ilk isimlerdendir. Yaşadığı dönemlerde pek çok manevi ıstıraplara hünkar olmuş ama kendi ifadesiyle bütün bu ızdırabın o büyük düşünceleri doğurduğunu ve Cemil Meriç gibi bir insanı var ettiğini itiraf etmektedir."

Cemil Meriç'in okumanın bir "anlama eylemi" olduğunun üzerinde defalarca durarak vurguladığını belirten Örs, "Okumak sıradan bir eylem değildir. Okumak kitapla bir başkasının zihin dünyasıyla bir insanın buluşması, kavuşması demektir. Bu kavuşmada mutlaka muhakeme ve tezekkür yapılması gerekir. Günümüz okuyucusu ise sadece bir tüketici gibi davranmaktadır, okuduğunu düşünmemektedir. Günümüz insanının düşünmeye vakti yoktur, ne yazık ki günümüz insanı modernizmin kendine dayattığı bir hayatı yaşamaktadır." dedi.

Örs, böyle bir ortamda Cemil Meriç ve benzeri büyük zihinlere olan ihtiyacın daha da gün yüzüne çıktığını söyledi.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Kaya ise Cemil Meriç'in 20. yüzyılın önde gelen fikir adamlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Cemil Meriç'e arkadaşları tarafından "filozof" olarak hitap edildiğini kaydeden Kaya, "İşte o Cemil Meriç, üniversitelerde hoca olarak çalışmış, eşsiz eserlere imza atmıştır. Gözlerini kaybetmesine rağmen yazdığı eserler büyük yankılar uyandırmış ve fikir hayatına yeni bakış açıları kazandırmıştır." dedi.

Kaya, Cemil Meriç'in baba ocağı Hatay'da anılmasının memnuniyet kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkan Vekili Zeki Eraslan Cemil Meriç'in kitapları hakkında bilgi verdi.

Cemil Meriç'in kızı Ümit Meriç de babasının hayatı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Babası Meriç'in ülkenin bugününe ve yarınına yeni ışıklar getireceğini düşündüğünü ifade eden Meriç, "Toplantımızın, bir şahsın kaderinde, bir medeniyetin kaderini okumamıza yardımcı olacağını umuyorum." dedi.

Yorumlar