Boy uzatma ameliyatlarında büyük tehlike

Boy uzatma ameliyatı yapan gençlere uzmanlardan uyarılar geliyor. Uzmanlar, "3-5 santim için hayatınızı riske atmayın" uyarısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Boy uzatma ameliyatlarında büyük tehlike

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gazi Huri, zorunlu olmayan boy uzatma ameliyatlarının potansiyel tehlikeleri hakkında uyarılarda bulundu.

SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ VE "İNSTAGRAM SENDROMU"

Prof. Dr. Huri, sosyal medyanın günlük hayatta kapladığı yerin artmasıyla birlikte, insanların kendilerini "mükemmel" gösterme arzusunun ortopedi alanında da boy uzatma taleplerine yol açtığını belirtti. Bu duruma "Instagram sendromu" adını verdiğini ifade ederek, sosyal medya kullanıcılarının paylaştıkları fotoğraflardaki filtreleri gerçek hayatta da uygulamak istediklerini ve bu nedenle hekimlere başvuruların arttığını dile getirdi.

DSÖ'NÜN BOY UZATMA KRİTERLERİ

Prof. Dr. Huri, Dünya Sağlık Örgütü'nün boy uzatma ameliyatları için belirlediği kriterleri açıkladı. Bu kriterlere göre, 1,40-1,50 metre altında boyu olan kişilerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklar nedeniyle bu ameliyatların yapılabileceğini belirtti.

AMELİYATLARIN RİSKLERİ VE TEKNİKLERİ

Ameliyatların risksiz olmadığını vurgulayan Huri, kemik uzatma işleminin kontrollü kırık meydana getirilerek gerçekleştirildiğini ve bunun sonucunda çeşitli risklerin ortaya çıkabileceğini söyledi. Diz altı veya üstü boy uzatma tekniklerinin farklı riskler taşıdığını ifade etti. Özellikle enfeksiyon riski, tekrar kaynamama ihtimali ve tendon, sinir, damar, kasların etkilenmesi gibi komplikasyonlara dikkat çekti. Bu tür risklerin kalıcı hasarlara yol açabileceğini ve normal yürüyüşün bozulabileceğini belirtti.

UYGUN OLMAYAN DURUMLAR

Prof. Dr. Huri, belirlenen boy kriterlerinin altında olmayan kişilerin bu tür ameliyatlardan kaçınmaları gerektiğini vurguladı. Eğer bir kişinin boyu 1,40-1,50 metrenin üzerindeyse, bir bacağı diğerinden kısa değilse veya kaza sonucu kemik kaybına bağlı bir deformasyon yoksa, bu ameliyatların kozmetik ve estetik amaçlarla yapılmaması gerektiğini belirtti.

 

Yorumlar