Boy abdesti nasıl alınır?

Boy abdesti nasıl alınır diye merak edenlerin yazımızı okumalarını tavsiye ederiz. Yıkanma anlamını taşıyan gusül, dinimizce bazı durumlarda farz kılınmıştır. Bütün vücudun her yerine su değecek şekilde, kurallara uygun yıkanma gerçekleştirilmelidir.

Google Haberlere Abone ol
Boy abdesti nasıl alınır?

Boy (Gusül) abdesti nasıl alınır diye merak edenlerin yazımızı okumalarını tavsiye ederiz. Yıkanma anlamını taşıyan gusül, dinimizce bazı durumlarda farz kılınmıştır. Bütün vücudun her yerine su değecek şekilde, kurallara uygun yıkanma gerçekleştirilmelidir.
Gusül abdesti alınmasını gerektiren durumlar nelerdir?

Cünüp olma: İhtilam, cinsi münasebete girme ve vücut dışına çıkan meni olması durumunda gusül edilmesi gerekir.

Hayız ve Nifas halinde olmak: Hayız yani kadınların adet dönemleri ve nifas halinde yani lohusalık durumu sona erdiğinde gusül edilmesi gerekir.

Gusül abdesti nasıl alınır?

  • Gusül almak isteyen kişinin öncelikle niyet etmesi gerekir. Niyet ''Niyet ettim Allah rızası için gusletmeye'' diye yapılmalıdır. Niyet etmemiş olmak gusüle engel olmamakla beraber, bütün vücudun ıslanması önemlidir.
  • Ellerini bileklere kadar yıkayarak, edep yerlerini temizlemelidir.
  • Sağ avucuna aldığı suyu, ağzına alarak, ağzını boğazıyla birlikte gargara yapmalıdır. Bunu üç kez tekrarlamalıdır. Oruçlu durumda ise, boğazına su kaçmamasına dikkat etmelidir.
  • Sağ avucuna suyu alarak bu sefer burnuna genzine kadar çekmelidir. Bu işlemi de üç kez tekrarlamalıdır. Bundan sonra namaz abdesti alır gibi devam edilmelidir.
  • Abdestten sonra, sırayla başına, sağ omuzuna, sol omuzuna suyu dökerek bütün vücudunun yıkanması sağlanmalıdır. Suyu dökerken vücudun ovuşturulması kuru yer kalmamasına yardımcı olacaktır.
  • Gusül alırken bıyık, sakal ve saçların  diplerinin de yıkanması için iyice ovuşturulmalıdır. Göbek boşluğu, kulaktaki küpe delikleri dikkatlice yıkanmalıdır. Bu işlemlerden sonra gusül abdesti tamamlanmış olur. Yıkanma esnasında ayakların altına su birikmesi durumunda, banyodan çıkmadan ayakların temiz su ile yıkanması gerekir. Vücutta bir yara olması durumunda, zarar vermemek için üzeri hafifçe mest edilebilir.

Gusül abdestinin farzları nelerdir?

  • Ağıza su alarak üç kez boğaza kadar gargara yapmak.
  • Buruna su çekerek üç kez genizlere kadar temizlemek.
  • Bütün vücudu ıslatarak yıkanmak.

Yorumlar