BİM hisseleri neden düşüyor? İşte nedenleri

BİM hisselerinde sert düşüş yaşanıyor. Düşüşün sebebi son günlerde yaşanan gelişmeler olurken, düşüşün daha ne kadar süreceği ise kestirilemiyor.

Google Haberlere Abone ol
BİM hisseleri neden düşüyor? İşte nedenleri

BİM hisseleri neden düşüyor, BİM ile ilgili en son gelişmeler neydi, ne oldu soruları yatırımcı tarafından merakla soruluyor. Borsa İstanbul'da BIM Birlesik Magazalar AS adıyla listeleniyor. BİM'in hisselerinde zincir marketlerin fahiş fiyat tartışmaları sonrasında sert bir düşüş yaşarken, en büyük düşüşün nedeni ise yöneticileri tarafından yapılan açıklama ve tartışmalara siyasetin de dahil olmasıydı. Peki, BIM hisseleri neden düşüyor?

BİM HİSSELERİ NEDEN DÜŞÜYOR?

BİM Birlesik Mağazalar A.Ş'nin Borsa İstanbul'daki hisselerinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Migros zincir marketlerinden daha pahalıyken bir anda 12 lira gerisine kadar düştü. Bu durum BİM'in tepki çeken satış politikası ve kamuoyuna karşı yöneticileri tarafından tartışmalı açıklamalar oldu.

Türkiye kamuoyunda "Perakende Fiyatına Toptan Satış" marketi olarak tanınmaya başlayan ancak sonraki yıllarda tekeline aldığı geniş ürün yelpazesinde fiyat manipülasyonu yapmakla suçlanan BİM, vatandaşların sosyal medya üzerinden başlattıkları tepki kampanyalarına karşı beklenmedik bir cevap vermişti.

BİM yönetiminin en üst düzey isimlerinden İcra Kurulu Başkanı Galip Aykaç'ın 30 Kasım 2022 tarihinde katıldığı bir toplantıda sarf ettiği sözler ise bardağı taşıran damla olmuştu. 

Aykaç, buradaki açıklamasında BİM'in fiyat politikasına karşı çıkanlara yönelik tepki çeken ifadeler kullanmıştı. 

ŞEKER STOKLAYIP ŞEKER FABRİKALARINI SUÇLAMIŞTI

Aykaç açıklamasında, "Şeker fiyatları, Türkiye Şeker Fabrikaları sitesinin geçen sene bu zamanlardaki fiyatı, 50 kilogramlık çuval fiyatı 212 liraydı. Bugün 950 lira. Bunun perakendedeki fiyat değişiminden biz sorumlu olamayız. Aşağı yukarı üretimin yarısı Türkiye Şeker Kurumu’ndan, diğer yarısı da özel sektörden geliyor. Ama doğru yönetilemediği için geçen sene bir özel sektör şirketinin sahibinin bana söylediklerini aynen tekrar etmek istiyorum: ‘Bu seneki kadar hiçbir zaman kâr etmedik’. Evet işte spekülatör orada. Biz değiliz. Oraya bakmak lazım. Buradan bir kez daha değinmekte fayda görüyorum. Eğer tedbir alınmazsa süt ve et konusunda 2023, bu yıldan daha zorlu geçecektir. Bugünlerde süt hayvanlarının girdi maliyetleri çok yüksek olduğu ve yeterli fiyatı piyasada bulamadığı için inekler kesime gitmiştir. Bu kesilen ineklerin de artık sonlarına gelinmiştir. İneği keserek sadece sütü değil eti de kestik. Et fiyatlarının da artacağı bugünlerde kulağımıza geliyor.” demişti oysa BİM marketlerinin depolarında zabıtalar tarafından şeker stokları ortaya çıkarılmıştı. Stoklanan şekerlerin raflarda olmaması, sadece depolarda bulunması piyasadaki şekerin kimler tarafından nasıl toplandığını ortaya koyuyordu. 

YÖNETİCİLERİ VE GAZETECİLERE KULLANDIĞI  İFADELER

Galip Aykaç'ın başta MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sert tepki göstermesine neden olan açıklamasının ilgili kısmı ise şöyle: "Ülkenin değerlerine saldıranlara, ilan vermiyoruz diye gazete sayfalarını boş bırakanlara, televizyonda ağızlarından salyalar akıtarak küfredenlere, bilmedikleri konularda biliyormuş gibi yorum yapanlara, peyniri yumurtayı sadece sofrasında görüp yorum yapanlara, bu dünyayı size yaşanmaz kılarım diyecek kadar meseleden bihaber olanlara, depo basıp yağları halka dağıtırım diyen iş bilmez yöneticilere, mağaza çalışanlarına ‘söyleyin yöneticilerinize bu işin sonu kötü olacak, size burada ekmek yedirmeyiz’ diyen, kanun nizam tanımayan yerel yöneticilere, özellikle İstanbul Ziraat Odası Başkanı’na, FETÖ örgütü ile ile bizi tehdit eden parti liderlerine söyleyeceklerimiz var. Bu ülkenin güzel insanları sizlerin yalanlarına hiçbir şekilde itibar etmediler. Üç harfliler diye bizleri farklı yere koymaya çalışan ve Müslüman olduğunu iddia eden bu insanlara söyleyeceklerimiz var. Lütfen aynaya baksınlar, kendilerini göreceklerdir. Bunların hepsinde art niyet ve algı yönetimi vardır. Tüketicilerimiz bunlara hiçbir zaman karşılık vermemiştir.”

TEPKİ ÇEKEN DİĞER İFADELER

Bizim masraf yapımızı iyi kontrol etmekten gelen bir farkımız vardır. Brüt kâr marjımız yüzde 17,5’tir. Yani 100’e aldığımız bir malı 117,5’e satıyoruz. Nerede bu 1’e alıp 3 katına satmak? Nerede öyle bir ürün? Bu gazetecileri himaye edenlere, perde gerisinde bizi hedef gösterenlere, ‘başaramayacaksınız’ diyorum. Bizim ülkeyi yönetenlerle sorunumuz yok. Olmasına da müsaade etmeyeceğiz. Biz bu ülkenin temel taşlarıyız, bunları yerinden oynatmaya da kimsenin gücü yetmez. Bize bakarak ya bir tuğla da ben koyayım bu binanın temel taşına demeyen, bir tane dikili ağacı olmayan insanlar sizlere ve bizlere bu yakıştırmayı yapıyorlar. Bre ahlaksızlar, bre densizler sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz.”

BİM MARKETLERİNİN KAPATILMAS TEHLİKESİ

BİM hisselerinin düşmesine neden olan en büyük faktör ise marketlerin kapatılma ihtimali oldu. Başka MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmak üzere birçok siyasi ve gazeteci marketlerin kapatılması için çağrılarda bulundu.

BİM marketlerinin Ağrı gibi bazı illerde belediye ekipleri tarafından mühürlenmesi ise yatırımcıyı en çok korkutan faktör oldu.

Son olarak MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, TBMM'de yaptığı konuşmada büyük zincir marketlerinin fahiş fiyat politikaları nedeniyel kapatılması gerektiğinin altını çizdi ve hükümete çağrıda bulundu.

Küresel ekonomideki durgunluğa rağmen sanayi üretimindeki artışın devam ettiğini vurgulayan Akçay, şöyle konuştu:

"Türkiye bir yandan küresel krizlerle mücadele yürütürken diğer yandan küresel para simsarlarının ve işbirlikçilerinin organize saldırılarıyla mücadele etmektedir. Bir kısım zincir marketler, kartel oluşturarak fahiş fiyat artışları yaratmakta, piyasalardaki suni dalgalanmaları bahane ederek hayat pahalılığını körüklemektedir. Öyle ki bu tekelci marketler zincirinin haddini bilmez küstah bir sözcüsü, ekonomik gerçekleri çarpıtarak yavuz hırsız misali suç bastırmaya kalkışmıştır. Bu malum şahıs; enflasyonun dizginlendiği, petrol fiyatlarının düşüşe geçtiği, döviz kurunun yatay seyir izlediği olumlu bir süreçte temel gıda ürünlerine yaptıkları zamları meşru göstermeye çalışmıştır. İlk üretimden son zincire kadar kurdukları kartel yapıyla ekonomik gücünü ülkesine ve vatandaşımıza karşı silah olarak kullananlardan adli ve idari olarak hesap sorulmalıdır. Bu işbirlikçilerin küresel bağlantıları ve başta FETÖ olmak üzere terör örgütleri ile iltisakı araştırılmalıdır. Unutulmasın ki Türkiye kriz fırsatçılarına, faiz lobilerinin döviz operasyonlarına ve küresel tefecilere asla geçit vermeyecektir. 'Bittik, tükendik, mahvolduk' söylemleriyle milletimizi karamsarlığa sürüklemeye çalışanlar hayal kırıklığına uğrayacaktır."


 

 

Yorumlar