BİM kimin? BİM'in sahibi kimdir, Galip Aykaç ne görev yapıyor, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi?

BİM son günlerin en çok konuşulan ve tartışılan konuları olan "market zamları"nda başı çeken market oldu. Hal böyle olunca da "BİM kimin? BİM'in sahibi kimdir, Galip Aykaç ne görev yapıyor, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi" soruları merakla sorulmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
BİM kimin? BİM'in sahibi kimdir, Galip Aykaç?

BİM kimin ve sahibi kimdir, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi soruları zincir marketlerin kendi aralarındaki tekelleşmeleri nedeniyle son dönemlerde merakla araştırılıyor.

Dünyayı kasıp kavuran pandemi dalgasından sonra gıda fiyatlarında yaşanan şok dalgalanmalar Türkiye'de kendini daha farklı hissettirdi. Gıda piyasasına hakim olan zincir marketlerin birçok konuda kendi aralarında anlaşarak hareket ettikleri, tekelleşmeye neden oldukları ileri sürülerek tepkiler gösterildi.

BİM KİMİN?

Hem kanunen hem de ilkesel olarak yasak olan tekelleşme konusunda hedef olan marketler arasında BİM de yer alıyordu. 

BİM kimin ve sahibi kimdir, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi?
BİM kimin ve sahibi kimdir, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi?

 

Bir dönemler hükümet tarafından teşvik edildiği, vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için alternatif olarak görüldüğü için halkın da beğenisini kazanan BİM ve benzeri mağazalar şimdilerde tekelleşmeye giderek fiyat istikrarıyla oynamakla eleştiriliyor. 

Hal böyle olunca BİM marketlerin kimin olduğu, sahibinin kim olduğu soruları da cevap aramaya başladı. Özellikle, BİM kimin ve sahibi kimdir, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi soruları erakla cevap arıyor. 

BİM marketler ilk olarak 1995 yılında İstanbul'da kuruldu.

Şirket "Toptan fiyatına perakende satış" sloganıyla kurulmuştu.

BİM marketlerinin kurucuları şunlardı:

Cüneyd Zapsu, Aziz Zapsu, Yasin El Kadı, Korkut Özal, Mustafa Latif Topbaş, Mehmet Fatih Saraç. 

Ancak 2019 yılında "toptan fiyatına parekende satış" sloganını terk ederek, "Yüksek kalite, düşük fiyat" sloganını benimsedi.

Süpermarket alanında faaliyette bulunan ve daha fazla ürün çeşidi satışını gerçekleştiren yeni modelini ise FİLE markasıyla 2015 yılında hizmete sundu.

BİM kimin ve sahibi kimdir, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi
BİM kimin ve sahibi kimdir, kim kurdu, kime satıldı, kimin marketi

 

GALİP AYKAÇ YÖNETİMİN NERESİNDE?

BİM marketlerin halihazırdaki sahipleri ve yönetim kurulu üyeleri şöyle: 

İcra Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş

İcra Kurulu Üyesi, COO ve GPC Başkanı Galip Aykaç

İcra Kurulu Üyesi ve CFO Haluk Dortluoğlu

Operasyon Komitesi Üyesi Ürfet Nacar

Operasyon Komitesi Üyesi İlkay Zengin

Operasyon Komitesi Üyesi ve GPC Üyesi Tolga Şahin

Operasyon Komitesi Üyesi Uğur Kıvrak

Operasyon Komitesi Üyesi Murat Dalgıç

Operasyon Komitesi Üyesi Faruk Öztürk

Operasyon Komitesi Üyesi Umut Baba

Satınalma Genel Müdürü ve GPC Üyesi Aynur Çolpan

Kamuoyunda BİM'in patronu olarak bilinen Mustafa Latif Topbaş kimdir?

MUSTAFA LATİF TOPBAŞ KİMDİR, NERELİDİR?

Mustafa Latif Topbaş 1944 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Ahmet Afif Topbaş’ın kardeşidir. Evli ve 4 çocuk sahibi olan Mustafa Latif Topbaş’ın kızı Fatma Topbaş, Sabri Ülker’in torunu Ali Ülker ile evlidir.

Kadir Topbaş ile bir akrabalığı var mı? Mustafa Latif Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile hiçbir akrabalık ilişkisi yoktur.

Mustafa Latif Topbaş, Bahariye Mensucat A.Ş. adında tekstil sektöründe faaliyet gösteren aile şirketinin ortakları ve yöneticilerinden biri olarak 1961 yılında iş hayatına başlamıştır. İlerleyen zamanlar da muhtelif sanayi ve ticaret şirketlerinde kurucu ve idareci olarak görev yapmıştır.

Cüneyt Zapsu ve kardeşi Aziz Zapsu’nun 1994 yıllarında kurmuş oldukları BİM (Birleşik Marketler A.Ş)’in kurucu ortakları arasında Mustafa Latif Topbaş da yer almıştır. Burada İdare Meclisi Başkan Vekili olarak görev almıştır. 2005 yılından itibaren İdare Meclis Başkanlığı, 2010 yılından itibaren ise İcra Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlenmiştir.

1996 yılında, Mustafa Topbaş, Ülker ailesi ile ortak Ak Gıda‘yı kurdu. Mustafa Latif Topbaş’ın kızı Fatma Topbaş, Sabri Ülker’in torunu Ali Ülker ile evlidir.

BİM’in hedefi maliyetleri minimum seviyeye indirerek, tüketiciye en ucuz ürünü sunmaktı. Bu amaçla düşük gelirli mahallelerde mağazalaşmaya başlayan BİM, tüketicinin ilgisiyle bugün başarılı bir iş modeli haline geldi. Zapsu ailesi 2003 yılında BİM hisselerini sattı. BİM 2005’te 496 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açıldı. 1994 yılında 21 mağaza ile işe başlayan BİM, 2013 yılında 2009 mağaza sayısına ulaştı.


 

Yorumlar