Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

- "Her ne yaparsak yapalım teknolojiye dokunmak, teknolojiden güç almak zorundayız. Özellikle yaşadığımız çağın yoğun rekabet ortamında geleneksel yöntemlerle, durumu idare ederek, bekleyerek bir kazanç elde edemeyiz" - "Artık 'yükte ağır pahada hafif' mantığını bir kenara bırakıyoruz. Artık katma değeri yüksek, kaliteli ve teknoloji ürünlerine dayanan bir ihracat modeline doğru hızla ilerliyoruz. Araştırma ve geliştirmeyi, tasarımı ve markalaşmayı, sanayi stratejimizin temeline yerleştiriyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

HATAY (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Her ne yaparsak yapalım teknolojiye dokunmak, teknolojiden güç almak zorundayız. Özellikle yaşadığımız çağın yoğun rekabet ortamında geleneksel yöntemlerle, durumu idare ederek, bekleyerek bir kazanç elde edemeyiz." dedi.

Özlü, Yeni Sanayi Sitesi'ndeki, Antakya Mobilyacılığı Geliştirme Projesi (ANMOGEP) hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Hatay'ın çok geniş potansiyele sahip bir şehir olduğunu söyledi.

Kentin potansiyelini avantaja çevirecek yatırımları ve projeleri desteklemeye devam ettiklerini belirten Özlü, "Hatay Mobilyacıları Ortak Kullanım Atölye Projesi, sunduğumuz desteklerin somut bir göstergesidir. Bu projeyle el yapımı ahşap işleme esnafımızın ve mobilyacılarımızın, mevcut üretimlerini artırmalarını hedefliyoruz. Küçük ölçekli, el yapımı mobilya imalatını, ileri teknolojiyle buluşturuyoruz. Böylece daha kısa sürede, daha kaliteli ve daha ucuz ürünlerin piyasaya sunulmasını sağlayacağız." ifadesini kullandı.

Özlü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında, projenin toplam bütçesinin yüzde 18'ini, yaklaşık 1,4 milyon avroluk kısmını ulusal bütçeden karşıladıklarını aktardı.

- "Teknolojiden güç almak zorundayız"

Teknolojinin önemine dikkati çeken Özlü, "Hangi sektörde faaliyet gösterirsek gösterelim teknolojiden kaçamayız. Her ne yaparsak yapalım teknolojiye dokunmak, teknolojiden güç almak zorundayız. Özellikle yaşadığımız çağın yoğun rekabet ortamında geleneksel yöntemlerle, durumu idare ederek, bekleyerek bir kazanç elde edemeyiz. Balıkçı da olsak arıcı da olsak, makineci de olsak, bilgisayarcı da olsak teknolojiye, araştırma geliştirmeye, inovasyona ve tasarıma ihtiyacınız var." dedi.

Özlü, aynı şeyin mobilya için de geçerli olduğunu ifade etti.

Tasarımdan ve inovasyondan ilham almayan bir mobilya sektörü düşünülemeyeceğini söyleyen Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mobilya sektörü son derece esnek, sürekli değişen, yeni trendlere ayak uydurmak durumunda olan bir sektördür. Dolayısıyla sürekli yenilikçi olmamız, sürekli dinamik kalmamız gerekiyor. Eskiden mobilya üretiminin ve el işçiliğinin merkezi olan Hatay'ı yeniden eski günlerine kavuşturmak durumundayız. Bunu da ancak mobilyacı esnafını, mobilya KOBİ'lerini destekleyerek yapabiliriz. Türkiye'nin 2017 yılındaki ağaç ve orman ürünleri ihracatı, 4,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Hatay'ın ise mobilya ve orman ürünleri ihracatı 57 milyon dolar. Bu ihracat rakamı, Hatay'daki mobilya sektörünün sahip olduğu potansiyelin çok altındadır. İşte bugün hayata geçirdiğimiz proje, Hatay ihracatına ivme kazandıran bir projedir."

- "Teknolojik ürünlere dayalı ihracat modeline ilerliyoruz"

Bakan Özlü, proje kapsamında sadece atölye açmadıklarını, mobilyacı KOBİ'ler için eğitim, danışmanlık, tanıtım, promosyon ve pazarlama çalışmaları da yaptıklarını anlattı. Özlü, "Artık 'yükte ağır pahada hafif' mantığını bir kenara bırakıyoruz. Artık katma değeri yüksek, kaliteli ve teknoloji ürünlerine dayanan bir ihracat modeline doğru hızla ilerliyoruz. Araştırma ve geliştirmeyi, tasarımı ve markalaşmayı, sanayi stratejimizin temeline yerleştiriyoruz. Ben inanıyorum ki Hatay'dan da teknoloji odaklı, büyük mobilya markaları mutlaka çıkacaktır." dedi.

Hatay ile ilgili ileriki günlerde pozitif işler yapacaklarını dile getiren Özlü, Hassa ilçesinde mega endüstri bölgesi kurmak istediklerini anlattı.

Konuşmasının ardından Özlü, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a "Hatay ipeği", Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin'e "çökelek", Samandağ Kaymakam Vekili Yayladağı Kaymakamı Ömer Faruk Yüce'ye de "defne sabunu "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi"ni takdim etti.

Yorumlar