Biden ilk kez İsrail'i açıkça eleştirdi

ABD Başkanı Biden, Gazze saldırıları boyunca destek verdiği İsrail'i ilk kez açıktan eleştirdi. Eleştirinin nedeni ise saldırıları değil insani yardımlar konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Biden ilk kez İsrail'i açıkça eleştirdi

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'daki Başkanlık Seçimleri öncesinde Kongre'de yaptığı son ulusa sesleniş konuşmasında, selefi ve başkanlık seçimindeki rakibi Donald Trump ile İsrail'i eleştirdi. Konuşmasında, Cumhuriyetçi Partililerin göç politikalarına ve Trump'ın NATO yorumlarına değinen Biden, Trump'ın Rusya ile ilgili tutumunu sert bir dille eleştirdi.

Biden, "Eski başkanın Rus liderlere boyun eğdiğini" belirterek, NATO'ya olan bağlılığını ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğini vurguladı. Avrupa'nın güvenliği için Ukrayna'ya desteğin önemine işaret eden Biden, ABD'nin bölgedeki rolünün altını çizdi.

Konuşmasının bir diğer önemli noktası ise İsrail'e yönelik eleştiriler oldu. Biden, İsrail'in Filistinlilere yönelik insani yardımı siyasi amaçlar için kullanmaması gerektiğini belirtti. "Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalı," diyen Biden, iki devletli çözümün önemine dikkat çekti.

ABD ekonomisindeki iyileşmeleri de dile getiren Biden, göreve geldiği günden bu yana ekonomideki büyüme ve işsizlik oranlarındaki düşüşü öne çıkardı. Kadınların kürtaj hakkı ve sağlık hizmetlerine erişim gibi sosyal politikalara da değinen Biden, yönetiminin bu konulardaki çalışmalarını anlattı.

Konuşma sırasında, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Marjorie Taylor Greene'in sataşmalarına maruz kalan Biden, sınır politikası ve düzensiz göçmenlerle ilgili eleştirilere cevap verdi. Biden, Amerika'nın yasal sakinlerinin de şiddet eylemlerinde bulunduğunu hatırlatarak, göçmenlerin haksız yere suçlanmamaları gerektiğini vurguladı.

Yorumlar