Berat Albayrak neden istifa etti, Berat Albayrak istifa son durum ne?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti. Peki, Berat Albayrak neden istifa etti, istifaya giden süreç nasıl işledi? İşte tahminler

Google Haberlere Abone ol
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram hesabından bu akşam yapılan açıklamada istifa ettiği duyuruldu.

Açıklamada, “Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ötürü ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım” ifadeleri kullanıldı.

Berat Albayrak'ın istifa açıklamasının tam metni şöyle: 

"Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle devam edememe kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ötürü ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım.

Çok büyük hedeflerle çıktığımız bu yolculukta gerçekleşecek olan bayrak değişimiyle yeni gelen arkadaşlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine her zamankinden daha kararlı ve emin adımlarla devam edeceklerdir.

Enerji'de olduğu gibi Ekonomi'de de ektiğimiz tohumlar çokta uzak olmayan bir gelecekte koca koca çınarlara dönüşecek ve ülkemizi tam bağımsızlık hedefine ulaştırdığına şahit olacağız inşaallah. Bundan en ufak bir şüphem yoktur.

Bu 5 yıllık süre zarfında benimle bu zor ama kutsal yükü yüklenen tüm yalın mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çokça hakkım geçmiştir haklarını helal etsinler. At izinin iti izine karıştığı, Hak ve batık ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan Rabbim razı olsun.

Türkiye tarihindeki belkide en kritik dönemlerden sayılacak olan bu 5 yılık süre zarfında ülkeme ve ümmete hizmet etmeyi bana nasip eden Rabbime sonsuz hamdolsun.

Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah bizleri Sırat-ı Müstakim'den ayırmasın.

Sonumuzu hayreylesin...

Berat Albayrak"

Berat Albayrak'ın neden istifa ettiği merak ediliyor.

Kamuoyunda Albayrak'ın neden istifa ettiği merak ediliyor. İşte Berat Albayrak'ın istifa etmesine neden olan sebeplerden bazıları:

NEDEN 1: Berat Albayrak'ı istifaya götüren sürecin dövizdeki aşırı değerlenme ile Türk lirasındaki aşırı değersizleşmenin olduğu belirtiliyor. 

NEDEN 2: İddiaya göre Türk lirasındaki aşırı değersizleştiği bir dönemde, "Dolarla işimiz yok" ve "Doları düşürmek istersek düşürürüz" şeklinde açıklamalar yapan Albayrak, bu çıkışlarıyla tepkileri üzerine çekti. 

NEDEN 3: Son olarak Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınması ve yerine Naci Ağbal'ın getirilmesi sürecinin de istifaya gitmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. İddiaya göre yeni atanan başkan ile Albayrak arasında uyuşmazlık yaşandı. Hatta uyuşmazlık sert tartışmalara vardı, kavga aşamasına bile geldi. Teyit edilmeyen iddialara göre Ağbal ile Albayrak arasında yaşanan sert tartışma sonrasında Albayrak istifa kararı aldı. 

İSTİFA HENÜZ TEYİT EDİLMEDİ ANCAK DOĞRULUK PAYI YÜKSEK

Öte yandan Bakan Albayrak'ın istifası henüz teyit edilmedi; ancak AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati'nin Twitter paylaşımları istifa kararının doğru olduğu yorumlarına neden oldu. 

Nurettin Nebati Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Biz sizi çok seviyor, size inanıyor ve güveniyoruz Sn. Bakanım." dedi. 

Nebati ikinci paylaşımda ise, "Yolumuz Cumhurbaşkanımız, reisimiz, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın yolu..." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ'DEN İLK DEĞERLENDİRME

İstifayla ilgili ilk değerlendirme AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'tan geldi. Muş, "Bakanımız Sayın Berat Albayrak çok zor bir süreçte görev üstlendi. Kendi ayakları üzerinde duran milli bir ekonomi için önemli adımlar attı. Özverili çalışmalarına bizzat şahidiz. Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz." dedi.

BAKANLIĞIN TWİTTER HESABINDAKİ MESAJLAR SİLİNDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait resmi Twitter hesabındaki mesajların silindiği görüldü. 

REUTERS DÜNYAYA DUYURDU

Öte yandan uluslararası haber ajansı Reuters, Berat Albayrak'ın istifa kararını bütün dünya medyasına servis etti. Ajans haberinde, "Türk lirasındaki ikinci dalgalanmadan sonra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak istifa etti" dedi.

Detaylar Geliyor...

BERAT ALBAYRAK BİYOGRAFİSİ

Türkiye Cumhuriyeti Maliye ve Hazine Bakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın aslen nereli ve kaç yaşında olduğu kamu oyunda merak konusu oldu. 

Öncelikle Berat Albayrak hakkında en çok merak edilen soruya cevap verelim. 

Berat Albayrak İstanbul doğumlu olsa da aslen Trabzon'un Dernekpazarı ilçesi Yenice köyündendir.

2019 itibariyle 41 yaşındadır.

Asıl mesleği iş insanı, yazar, akademisyen ve siyasetçidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük kızı Esra Albayrak ile evli olan Berat Albayrak'ın 3 çocuğu var.

İki oğlu ve bir kız çocuğu olan Berat Albayrak'ın çocuklarının isimler ise şöyle: 

Ahmet Akif
Emine Mahinur
Sadık

Lise ve üniversite eğitimini İstanbul'da tamamladı.

Yüksek lisans ve doktorasını ise ABD'nin New York şehrinde yaptı.

İşte Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın biyografisi: 

Albayrak, 21 Şubat 1978'de İstanbul'da doğdu.

Fatih Koleji'nde lise eğitimini tamamladı.

İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden lisans eğitimini bitirdi.

ABD'nin New York kentinde yer alan Pace Üniversitesi Lubin School of Business Üniversitesinde 2002 yılında yüksek lisans yaptı.

Ardından aynı okulun Bankacılık ve Finans Bölümü'nden "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı" teziyle doktorasını bitirdi.

ÇALIK HOLDİNG DÖNEMİ

Berat Albayrak ilk iş olarak İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı (M.B.A) eğitimi sırasında Çalık Holding bünyesinde görev aldı.

2002-2006 yılları arasında Çalık Holding'in Amerika Birleşik Devletleri ofisinde finans direktörlüğü yaptı.

2006 yılında ABD'den Türkiye'ye dönen Berat Albayrak, holdingin Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı.

2007 yılında Çalık Holding'e Genel Müdür olarak atandı. Berat Albayrak, aynı zamanda grupiçi firmalarda da Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

YAZARLIK DENEYİMİ

Berat Albayrak aynı zamanda bir köşe yazarıdır. Çalık Holding'deki görevlerinden ayrıldıktan sonra 2013 yılı itibariyle Sabah Gazetesi'nde bir süre yazarlık yaptı.

ÜNİVERSİTEDE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ

Daha sonra İstanbul'da Marmara Üniversitesi'nde bir süre öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bankacılık ve finans alanında ders verdi.

SİYASETE ATILDI

Berat Albayrak, siyasete 2015 yılında girdi. 

TBMM'ye 25., 26. ve 27. Dönem Milletvekili olarak seçildi.

7 Haziran 2015 tarihinde düzenlenen seçimlerde AK Parti listelerinden seçime girdi.

Seçildikten sonra 64. Hükümetin ilk kabinesinde yer aldı.

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olduğu kabinede Berat Albayrak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu.

Albayrak, daha sonra Binali Yıldırım tarafından kurulan hükümette de aynı görevde bulundu.

YENİ SİSTEMDE DE KABİNEDE

Albayrak, hükümet sisteminin değiştirildiği 2017 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra kurulan ilk Cumhurbaşkanlığı kabinesinde de görev aldı.

Bakan Albayrak, yeni hükümet sisteminde birleştirilen Maliye ve Hazine Bakanlıklarının yeni adı olan Maliye ve Hazine Bakanlığı'na atandı.

Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra hükümeti en çok çalışan isimlerden biri olarak biliniyor. 

Her ne kadar muhalefet tarafından, "Cumhurbaşkanının damadı olmakla" eleştirilse de Bakan Albayrak, özellikle de Türkiye'nin ekonomik krize girdiği dönemlerde gösterdiği yüksek performansla herkesin dikkatini çekmişti. İş dünyasıyla yakın ilişki içinde olması, yatırımcı ilişkilerine önem vermesi ve finans sektörünün sorunlarına çözüm üreten bir politika üretmesi yine Bakan Albayrak'ı farklı kılan özelliklerdendir.

Berat Albayrak, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmek istenen darbe girişimi sırasında Bodrum'dan İstanbul'a kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında olan birkaç kişiden biriydi.

Yorumlar