Benzinden sonra motorine de zam geldi

Benzin fiyatlarından sonra motorin fiyatlarına da beklenen zam geldi. Kızıldeniz'de yaşanan son gelişmeler brent petrol fiyatlarının artmasına yol açtı. Bu nedenle motorin ve benzin fiyatları durmadan zamlanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Benzinden sonra motorine de zam geldi

Petrol fiyatlarındaki son gelişmeler, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarına doğrudan etki etmeye devam ediyor. Son aylarda brent petrol fiyatlarının 72-74 dolar aralığında seyretmesi, son dönemde Kızıldeniz'de yaşanan gerilimin etkisiyle değişti. Bu gelişme, brent petrolün fiyatını 79 dolara yükseltti ve akaryakıt fiyatlarına peş peşe zamların gelmesine neden oldu. En son benzine yapılan 1 lira 49 kuruşluk zamdan sonra, bu gece yarısından itibaren motorin fiyatları da 1 lira 62 kuruş artış gösterdi.

ŞEHİRLERE GÖRE FARKLILIKLAR

Bu zammın ardından, Türkiye'nin büyük şehirlerinde motorin fiyatlarında ciddi bir artış gözlemlendi. İstanbul'da motorin fiyatı 37 lira 16 kuruşa, Ankara'da 37 lira 78 kuruşa, İzmir'de ise 38 lira 3 kuruşa yükseldi. Bu artışlar, akaryakıt kullanıcıları üzerinde önemli bir mali yük oluşturuyor.

ÖNCE İNDİRİM SONRA ZAM

Önceki dönemlerde petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte, 7 Aralık Perşembe ve 8 Aralık Cuma günleri motorine sırasıyla 1 lira 34 kuruş ve 88 kuruşluk indirim yapılmıştı. 9 Aralık Cumartesi günü ise benzinin litresi 1 lira 65 kuruş ucuzlamıştı. Ancak, son dönemdeki petrol fiyatlarındaki yükseliş bu indirimleri tersine çevirdi ve akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıdı.

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMA METODU

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının belirlenmesi, belirli hesaplama yöntemleriyle gerçekleştiriliyor. Bu hesaplamalarda, Gümrüksüz Rafineri Fiyatı üzerine Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı'nın hesaplanmasında ise, Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kurunun takibi önemli rol oynuyor. Bu fiyatlar, belirli bir değişim aralığında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatını belirlemek için kullanılıyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorumlar