Belkıs Akkale kimdir, eşi kim, nerelidir, kaç yaşındadır?

Belkıs Akkale'nin kim ve nereli olduğu merak edilirken; eşinin kim ve kaç yaşında olduğu soruları da merakla sorulur. Türk Halk Müziği ifadesi dillendirildiğinde ilk akla gelen isimlerin başında Akkale gelir. Peki, Belkıs Akkale kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır?

Google Haberlere Abone ol
Belkıs Akkale kimdir, eşi kim, nerelidir, yaşı kaç

Belkıs Akkale kimdir, nerelidir, kaç yaşında soruları merakla sorulurken, Akkale'nin aslen nereli olduğu, eşinin kim olduğu da merak ediliyor. Türk Halk Müziği sanatçısı Akkale son olarak "Şarkılarla Bizi Söyler" isimli eğlence programına katılarak bir kez daha adından söz ettirdi. Halk müziği dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Akkale, yıllara meydan okuyarak sesi ve kişiliğiyle ayakta durabilmiş nadir isimler arasında yer alıyor. Özellikle de Anadolu'nun her köşesinde Belkıs Akkale türküleri dillerden düşmez. Peki, Belkıs Akkale kimdir, eşi kim, nerelidir, kaç yaşındadır?

BELKIS AKKALE KİMDİR?

Türk Halk Müziği efsanesi Belkıs Akkale 17 Mayıs 1954 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.

Aslen Malatyalı olan Belkıs Akkale, İstanbul'da 1954 yılında doğmuştur.

Özellikle çocuk yaşta fark edilen sesinin halk müziğine yatkınlığı ile dikkat çekti ve türkü söylemeye başladı. İlkokul sonrası 7 yıl kadar Sâdi Yâver Ataman'dan Türk halk müziği dersi aldı. Aynı dönemde bir süre müzisyen Adnan Ataman ile birlikte çalıştı.

Belkıs Akkale kimdir, eşi kim, nerelidir, kaç yaşındadır?
Belkıs Akkale 

 

İlk olarak sahneye 1974 yılında henüz 22 yaşındayken çıkan Belkıs Akkale, Ankara Radyosu'ndan Mustafa Geceyatmaz'ın dikkatini çekti ve bu kuruma davet edildi. Yaklaşık olarak 6 yıl kadar kurum dışı sanatçı olarak burada görev yaptı. 1980 yılında ise TRT'nin yaptığı sınavı geçerek yetişmiş sanatçı olarak kadroya alındı. 1982 yılında çıkardığı Dadey adlı albümle adını duyurmuş olan Belkıs Akkale, TRT'den ayrılarak bağımsız çalışmaya başladı.

1990 yılında Kültür Bakanlığı'nda "Devlet Solist Sanatçısı" olarak göreve başlayan Belkıs Akkale, hâlen bu görevini sürdürmektedir. Şu ana kadar 22 albüm hazırlayan Belkıs Akkale ayrıca 9 sinema filmi çevirdi.Yurt içi ve yurt dışında birçok şenliğe katıldı. 1994 yılına kadar çeşitli kurum ve kuruluşlardan "Yılın Sanatçısı" ödülünü aldı.

Belkıs Akkale, "Türkü Bacı" olarak da tanınır. Evli ve bir çocuk sahibidir.

BELKIS AKKALE RÜZGARI

Süleymanpaşa Belediyesi ile Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin işbirliğinde hazırlanan ve bu yıl 14.’cüsü gerçekleştirilen Geleneksel Yayla Şenlikleri’nin ikinci gününde Belkıs Akkale rüzgarı esti.

Süleymanpaşa ile çevre il ve ilçelerde on binlerce insanın akın ettiği şenlikte eğlence akşamın erken saatlerinde başladı. Karadeniz müziğinin önemli müzisyenlerinin çaldığı kemençe ezgileri eşliğinde horonlar tepildi, yöresel lezzetlerin sunulduğu stantlar dolup taştı. Karadeniz Halk Oyunları ekipleri ise, gösterileri ile alanda toplanan kalabalığı coşturdu.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Türk Halk Müziği’nin yaşayan en güçlü temsilcilerinden olan Belkıs Akkale, 14. Geleneksel Yayla Şenliklerinde sahneye çıktı. Akkale, muhteşem sesi ile şenlik alanını dolduran on binlerle birlikte türkülerini seslendirdi. Konserin başında bir konuşma yapan Akkale, “Süleymanpaşa denildiğinde gözlerim ışıldıyor. Sanata, kültüre çok değer veren bir belediye başkanımız var. Birbirinden güzel kültürel aktiviteleri hayata geçiriyorlar. Bugün de siz Karadenizli kardeşlerimizle birlikteyiz. Bu güzel akşamda sizlerle birlikte türkü söylememi sağlayan Sayın Belediye Başkanımız Ekrem Eşkinat’a ve dernek başkanımız Muharrem Akyüz’e teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık bir buçuk saat sahnede kalan Akkale, Seher Yıldızı ve İlvanlım, İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım gibi sevilen türküleri binlerce seveni ile birlikte söyledi.

Konser sonunda Tekirdağ Karadeniz İlleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Muharrem Akyüz ile birlikte sahneye çıkan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Belkıs Akkale’ye muhteşem konser için teşekkür ederken, kardeşlik vurgusu yaptı. Eşkinat, “Süleymanpaşa birçok farklı kültürden gelen insanların kardeşlik içinde yaşadığı bir kenttir. Hepimiz bu kardeşlik duygusunu sonuna kadar hissederek yaşıyoruz. Bu kardeşliği, birliği ve bütünlüğü bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Kardeşliğin, barışın, sevginin en güçlü ifade edildiği sanat ise hiç kuşkusuz türkülerimizdir. Bizleri kırmayarak sevgi dolu türkülerini bizlerle paylaşan büyük sanatçı Belkıs Akkale’ye huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah daha birçok etkinlikte kendisini aramızda görmek istiyoruz” diye konuştu.

Eşkinat’ın ardından konuşan Dernek Başkanı Muharrem Akyüz de Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’a 14. Yayla Şenlikleri’ne verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Belkıs Akkale konserinin ardından Karadeniz müziğinin genç yeteneklerinden Apolas Lermi sahneye çıktı. Lermi, coşkulu ve duygulu parçaları ile Süleymanpaşa’da Karadeniz rüzgârı estirdi.

Yorumlar