Bekçiler kimlik sorabilir mi? Emniyet'ten açıklama geldi

Emniyet Genel Müdürlüğü, mahalle bekçilerinin kimlik sorma yetkilerinin olup olmadığı konusunda önemli bir açıklama yaptı. Mahalle bekçilerinin kimlik sorma yetkileri var mı yok mu tartışması uzun süredir devam ediyordu.

Google Haberlere Abone ol
Bekçiler kimlik sorabilir mi? Emniyet'ten açıklama geldi

Mahalle Bekçileri'nin şüpheli gördükleri vatandaşa kimlik sorma yetkisine sahip olup olmadıkları konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'nden yapılan açıklamada özetle, mahalle bekçilerinin kimlik sorma yetkilerinin bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, konunun gündeme gelmesine neden olan İzmir'deki olaya da değinildi.

EGM açıklamasında İzmir'de 9 Mayıs 2018 tarihinde meydana gelen olay ve ardından İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen karara değnilerek, Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kimlik sorma yetkilerinin bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada da belirtildiği gibi Çarşı ve Mahalle Bekçileri Yönetmeliği’nin 16’ıncı maddesindeki hükme göre bekçilerin şüpheli gördükleri vatandaşlardan kimlik sorma yetkisi bulunuyor.

EGM tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nce verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri ile ilgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliğinin 16. maddesindeki "Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar" hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur.

Bekçiler kimlik sorabilir mi?

Yorumlar