Bayraktar TB2 teknik Özellikleri nelerdir?

Bayraktar TB2 teknik Özellikleri? Bayraktar TB2 SİHA özellikleri nelerdir? sorularının yanıtı İdlib'de devam eden Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında sürüler halinde kullanılan insansız hava araçlarının özelliklerini merak eden vatandaşlar tarafından sıkça araştırılarak merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

İdlib'de devam eden Bahar Kalkanı Harekatı ile "Bayraktar TB2 teknik Özellikleri? Bayraktar TB2 SİHA özellikleri nelerdir?" soruları sık sık gündeme gelmeye başladı. Vatandaşlar Baykar Savunma tarafından üretilen Bayraktar TB2 silahlı ve silahsız insansız hava araçlarına dair teknik verileri araştırmaya devam ediyor. Peki, Bayraktar TB2 nasıl bir insansız hava aracıdır, özellikleri neler?

Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Baykar Savunma tarafından geliştirilen ve üretilen Bayraktar TB2 (Taktik Blok 2) gerek terörle mücadele gerekse sınır ötesi operasyonlarda sıkça kullanılmaktadır. Dünya kamuoyunun en az heron ve predatörler kadar yakından tanımaya başladığı Bayraktar TB2 S/İHA'lar Türk Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra Ukrayna ordusu ve Katar ordusu tarafından da kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Libya'daki çatışmalar sırasında da Halife Hafter güçlerine ağır kayıplar verdiren Bayraktar TB2'lerin düzenlediği operasyonlar dünya tarafından yakından takip ediliyor. 

Özellikle, ABD ve Avrupa basını son zamanlarda İdlib'de devam eden Bahar Kalkanı Harekatı sırasında kullanılan insansız hava araçlarının rejime ait tank, obüs, ÇNRA, Rus yapımı ünlü hava savunma sistemleri SA-22 (Pantsir) ve SA-17'leri (Buk) vurmasını övgü dolu sözlerler gündemine taşıdı. Bazı uzmanlar Bayraktar TB2 İHA'ların tasarım ve üretiminin başındaki isim Selçuk Bayraktar'ı Orta Doğu'yu değiştiren adam olarak tanımlarken operasyonlar sırasında ANKA insansız hava araçları ve KORAL sistemlerinin de kullanıldığı biliniyor.

BAYRAKTAR TB2 TEKNİK ÖZELLİKLERİ 

Haberleşme Menzili 150 km
Seyir Hızı 70 knot
Operasyonel İrtifa 27,030
Faydalı Yük Taşıma Kapasitesi 150 kg
Yakıt Kapasitesi / Tipi 300 Litre / Benzin
İtki Tipi 100 Hp İçten Yanmalı
Enjeksiyonlu Motor
Kalkış ve İniş Pist (Otomatik)
Max Kalkış Ağırlığı 630 kg
Uçuş Süresi 24 saat
Kanat Açıklığı 12 m
Boy 6.5 m


Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modülleri olmak üzere çeşitli sistemlerden oluşmaktadır. Şuana kadar yurt içi ve yurt dışında yaptığı uçuşlarla 110 bin saatten fazla uçuş süresine ulaşan Bayraktar TB2 S/İHA'lardan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 100'den fazla bulunmaktadır. 

Temel uçuş performans kriterleri

24,000 Feet Uçuş İrtifası
24 Saat Havada Kalış Süresi
150 Km Haberleşme Menzili
Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği


Gelişmiş Özellikler

Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
Dahili Sensör Fizyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri

 

Yorumlar