Bask'ta bağımsızlık için sembolik referandum

İspanya'nın Bask bölgesinin 35 belediyesinde bağımsızlık için sembolik bir halk oylaması gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
Bask'ta bağımsızlık için sembolik referandum

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin 35 belediyesinde bağımsızlık için sembolik bir halk oylaması yapıldı.

"Gure Esku Dago" adlı bir sivil toplum örgütünün çağrısıyla 4 ayrı tarihte Bask'ın farklı belediyelerinde yapılacak halk oylamasının ilki bugün 35 belediyede gerçekleşti. "Egemen bir Bask devletinin vatandaşı olmak istiyor musun?" sorusunun yöneltildiği halk oylamasında toplam 124 bin kişi oy kullanmaya çağırıldı. Kurulan 101 sandıkta yaklaşık 2 bin gönüllü görev yaptı.

Astigarraga, Hernani, Oarsoaldea, Tolosaldea ve Larrabetzu kentlerinin belediyelerinde yapılan halk oylamasında 16 yaş üstündeki herkese oy kullanma hakkı tanındı.

Larrabetzu'da 100 yaşındaki Libe Asua adlı bir kadının sabahın erken saatlerinden sandık başına gelerek oy kullanması dikkati çekti.

"Gure Esku Dago" tarafından verilen bilgilerde, halk oylamasına katılımın yüzde 45'in üzerine çıkmasının beklenmediği belirtildi.

Bask bölgesinin diğer belediyelerindeki halk oylamaları 2 Nisan, 7 Mayıs ve 18 Haziran'da yapılacak.

Bu arada Deusto Üniversitesi tarafından geçtiğimiz Aralık ayında tüm Bask bölgesinde yapılan bir ankette bağımsızlık isteyenlerin oranında geçtiğimiz yıllara nazaran azalma olduğu görüşmüştü. Anket sonucunda Basklıların sadece yüzde 17'si tam bağımsızlık isterken, yüzde 42'lik bir oran mevcut özerklik sisteminin güçlendirilerek devam etmesinden yana görüş bildirmişti. Basklıların yüzde 81'i ise "Sizce 2030 yılında bağımsız bir Bask devleti olacak mı?" sorusuna "Hayır" yanıtını vermişti.

2 milyon 200 bin toplam nüfusu olan Bask bölgesinde 2011 Ekim ayında ETA'nın silahlı faaliyetlerini bırakma kararı almasından sonra barış ve normalleşme sürecine girildi.

Yorumlar