Başbakan Yıldırım, Ürdünlü mevkidaşıyla görüştü

Başbakan Yıldırım, Ürdünlü mevkidaşı El Mulki'yi Ankara'da başbakanlık konutunda ağırladı

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yıldırım, Ürdünlü mevkidaşıyla görüştü

Ürdün Başbakanı Hani el-Mulki, Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, "Bu bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışanlara karşı daima dayanışma içindeyiz. Önümüzdeki sorunların üstesinden gelmek için beraber çalışmalıyız." dedi.

Mulki, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından Başbakan Binali Yıldırım ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yıldırım'a konukseverliği için teşekkür eden Mulki, çok dostane bir ortamda birçok konuyu ele aldıklarını söyledi.

Mulki, Yıldırım'la görüşmesinin "derinlemesine" geçtiğini belirterek, uzun süren görüşmenin aslında bir anlaşmazlığa değil aksine iki ülke arasındaki mutabakata işaret ettiğini vurguladı.

15 Temmuz darbe girişimindeki şehitler için Yıldırım'a başsağlığı dileklerini yineleyen Mulki, "Biz tamamen teröre karşıyız. Bize düşen görev onları yenmektir. İnşallah yakında onları yeneceğiz." ifadesini kullandı.

Mulki, ilerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği bilgisini verdi.

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Erdoğan'a selamını ileteceğini belirten Mulki, "Kendisine ve Türk halkına sağlık diliyoruz. İleriye dönük daimi başarılar diliyoruz. Ürdün, Türkiye ile daima dayanışma içindedir. Bu bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalışanlara karşı daima dayanışma içindeyiz. Önümüzdeki sorunların üstesinden gelmek için beraber çalışmalıyız." dedi.

Türk bakanlar Ürdün'e gidecek

Suriye meselesi ve sınırların kapalı olması nedeniyle ekonomik zorlukların bulunduğuna işaret eden Mulki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yakın zamanda Ürdün'e ziyaret gerçekleştireceklerini bildirdi.

Mulki, görüşmede Filistin konusunu da değerlendirdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İki devlet zemini altında çözüm olmalı. Bağımsız Filistin devleti kurulmalı ve sınırları 1967 sınırlarına göre olmalıdır. Biz aynı zamanda uluslararası toplum kararıyla İsrail'in uyarılmasını istiyoruz. İsrail'in mutlaka görüşmelere dönmesi gerekmektedir. Bir takvim belirlenmelidir. İsraillilerle Filistinlilerin, Filistin devletinin kurulması için mutlaka anlaşmaları gerekmektedir çünkü Filistinlilerin kendi topraklarında bu devleti ilan etmeleri gerekmektedir."

Türkiye-Ürdün ilişkilerinin 70. yılını kutladıklarını hatırlatan Mulki, görüşmede turizm ve sanayi alanı ile deniz yollarıyla ilgili de iki ülke arasındaki gelişmeleri ele aldıklarını aktardı.

Mulki ayrıca iki ülkeyi tehdit eden teröre karşı iş birliğini de konuştuklarını dile getirdi.

 

Yorumlar