Bakan Kasapoğlu K. Makedonya'da toplantıya katıldı

Bakan Kasapoğlu, Kuzey Makedonya'da 6. Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'na katıldı

Google Haberlere Abone ol
Bakan Kasapoğlu K. Makedonya'da toplantıya katıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamında Türkiye-Kuzey Makedonya 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı'na katıldı.

Başkent Üsküp'teki Hükümet Binası'nda gerçekleşen toplantıya Kasapoğlu ve Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreshnik Bekteshi'nin yanı sıra iki ülkenin ilgili kurum temsilcileri ve heyetler katıldı.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök'ün de hazırda bulunduğu KEK Toplantısı sonrası Kasapoğlu ve Bekteshi ortak basın toplantısı düzenledi.

Kasapoğlu, yaptığı açıklamada, son derece verimli ve etkili bir süreci gerçekleştirdiklerini belirtti. Kuzey Makedonya'nın siyasi ve ekonomik öneminin yanında tarihi, kültürel ve insani ilişkiler açısından da Türkiye'nin önemli bir paydaşı ve ortağı olduğunun altını çizen Kasapoğlu, "İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2022'de 1 milyar dolara yaklaşmıştır. Geçtiğimiz yıl ihracat ise 700 milyon dolar olmuştur. Bu rakamlar günbegün artacaktır. Buna inanıyoruz." dedi.

Yatırımlar alanında Kuzey Makedonya'yı önemli bir partner olarak gördüklerini dile getiren Kasapoğlu, bunun neticesinde de 1,2 milyar dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğunu söyledi.

Kasapoğlu, "Kuzey Makedonya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi Türkiye Cumhuriyeti olarak önemli hedeflerimizden biridir. Arzumuz bu anlamdaki ilişkileri çok daha üst seviyelere çıkarmaktır. İşte bugün yine bu doğrultuda imzalamış olduğumuz Karma Ekonomik Komisyon Protokolü'nün Türkiye ve Makedonya arasındaki mevcut ilişkileri güçlendirmekle kalmayıp gelecekteki ticari ve ekonomik ilişkililerin büyümesi adına büyük katkılar sağlayacağı da en büyük inancımızdır." diye konuştu.

KEK Toplantısı marjında özellikle gençlik ve spor alanındaki mutabakat zaptının ve bununla birlikte Türkiye ve Kuzey Makedonyalı KOBİ'ler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Kasapoğlu, "6. Dönem Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı Protokolü'nde ticaretten sanayiye, enerjiden ulaştırmaya, sağlıktan tarıma, eğitinden KOBİ'lere ve tabii ki gençlik ve spora, pek çok iş birliğimiz var. Çok çok fırsat var. Çok güçlü bir potansiyel var. Bu anlamda mutabakata vardığımızı özellikle ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Kasapoğlu, Bekteshi ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların geliştirilmesi, çeşitli alanlardaki işbirliği imkanlarının yanı sıra ikili ticaretin yeni bir seviyeye taşınması amacıyla serbest ticaret anlaşmasının güncellenmesi meselesini de ele aldıklarını vurguladı.

Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Bekteshi de KEK Toplantısı'nın eş başkanlığı Kasapoğlu ile yürütmekten dolayı memnuniyetini ifade ederek bu toplantıların her iki ülkenin ekonomisi ve iş birliğin artırılması noktasında önemli olduğunu söyledi.

Bekteshi, "İki ülkenin çeşitli kurumlarının da dahil olduğu toplantıda, yatırımdan inovasyona, teknolojik kalkınmadan enerjiye, turizmden gençlik ve spor alanında, federasyonlar ve ajanslarımız ile Bakanlık arasındaki işbirliğine kadar farklı konular hakkında konuştuk." dedi.

İki ülke arasında tarım alanında da işbirliğini artıracaklarını söyleyen Bekteshi, "Türkiye Cumhuriyeti, ülkemizde en büyük yatırımcılardan biridir. Bu şekilde de devam edeceğine eminim. Serbest ticaret anlaşmalarımızı geliştirmek, bu komisyondan başlayarak farklı alanlardaki ilgili kurumlara kadar tüm kurumların taahhüdüdür." diye konuştu.

Enerji alanındaki işbirliğine de değinen Bekteshi, Türk firmalarının, Kuzey Makedonya'da yenilenebilir enerji kaynakları alanında yatırım yapma noktasında büyük ilgi gösterdiklerini söyledi.

Ayrıca Bekteshi, ülkedeki doğal gaz arzı noktasında Türk yetkililer ile uzun vadeli işbirliği meselesini de görüşeceklerinin altını çizdi.

 

 

Yorumlar