Aytaç Baran kimdir? Aytaç Baran şehadeti, vurulma anı, ne zaman öldü?

Aytaç Baran, Diyarbakır'da terör örgütü tarafından şehit edilen vatandaşlarımızdan biridir. En önemli özelliği ise gençleri kandırarak dağa çıkaran ve kötü yollara düşüren örgütlere karşı bir mücadele içerisinde olmasıydı. Kurduğu dernekte gençlere ilim öğretiyordu.

Google Haberlere Abone ol
Aytaç Baran kimdir? Aytaç Baran şehadeti, vurulma

Aytaç Baran kimdir, nerelidir, neden ve kim tarafından öldürüldü soruları son dönemlerde yeniden gündem olmuş durumda. Diyarbakır'da terör örgütü mensupları tarafından pusuya düşürülerek öldürülen Baran'ın ölümü bölgede infiale neden olmuştu. Baran'ın katilleri daha sonra çeşitli şekillerde ve olaylarda etkisiz hale getirilmişti. Peki, Aytaç Baran kimdir?

AYTAÇ BARAN KİMDİR?

Aytaç Baran, 9 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır ilinin Şehitlik semtinde terör örgütü PKK tarafınadn pusuya düşürülerek öldürüldü. 

Baran, kurduğu İHYA-DER isimli dernekte gençlere İslami ilimler eğitimi veriyordu. Baran'ın bu faaliyetleri terör örgütünü rahatsız ediyordu.

Aytaç Baran kimdir Aytaç Baran'ı kim öldürdü
Aytaç Baran'ın yetim kalan çocukları ve dul kalan eşi

 

Aynı zamanda HÜDA PAR üyesi olan Baran'ın şehit edilmesinden sonra bölgede HÜDA PAR ile HDP arasında büyük bir gerilim yaşandı. 

HDP'nin arka bahçesi PKK'lı teröristler, HÜDA PAR'a yönelik Cizre ve benzeri ilçelerde saldırılar düzenlemişti. 

İşte Aytaç Baran'ın hikayesi:

İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran 9 Haziran 2015 tarihinde yani 7 Haziran seçimlerinden iki gün sonra evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Baran'ın avukatı, saldırıyı PKK-YDG-H üyelerinin gerçekleştirdiğini ve olaydan önce müvekkilinin saldırı olabileceği konusunda daha önce birçok kez uyarıldığını söyledi. PKK ise yaptığı açıklamada, saldırıyla ilgilerinin olmadığını ileri sürmüştü.

Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirmesinden sonra silahlı kişiler ellerinde uzun namlulu silahlarla Şehitlik semtinde sağa sola ateş açmıştı.

Olayı izlemeye giden 4 gazeteci darp edilerek yaralandı.

Baran'ın avukatı Abdulgani Orhan, seçimden önce müvekkili Baran'ın emniyete çağrıldığını ve kendisine "YDG-H üyeleri tarafından silahlı eylem yapılacağı, eylem yapılması halinde verilen telefon numarasının aranması" yönünde tebligatta bulunulduğunu söyledi.

Avukat Orhan'ın anlatımına göre, üç çocuk babası Baran bugün evine doğru giderken, 59. Sokak'ta silahlı saldırıya uğradı. 38 yaşındaki Baran, ağır yaralı halde kaldırıldığı hastanede can verdi.

Avukat Abdulgani Orhan, Aytaç Baran'ın seçimden dört beş gün önce PKK'lılar tarafından tehdit edildiğini, Emniyet'in de silahlı eylem olacağı yönünde tebligatta bulunduğunu belirtti. Baran'ın PKK'lılarca öldürüldüğünü belirten Orhan, "Son nefesini verirken Aytaç Baran'ın yanındaydım. Evinin yakınında sokağa girerken pusu kurmuşlar. İki silahla vurulmuş. O sokağın yedi girişi var, yedisi de tutulmuş. Tehdit alıyordu. Buna rağmen 'Ölsem de gitmeyeceğim' dedi. Öyle bir insanı öldürdüler ki, yüz tane insanı öldürseydiler halkı bu kadar galeyana getiremezlerdi. Kimseye zarar vermeyen, ömrü yardımla geçen, evinde ikinci gün yiyeceği olmayan bir insanı öldürdüler. Bunu ne paralel, ne istihbarat yapmıştır. Görgü tanıkları vardır, sıkanlar bellidir. Kim oldukları bellidir. Allah 'a bugünden sonra yardım etsin" dedi.

2005 yılında Diyarbakır'da kurulan İhya-Der, eğitim, sağlık ve insani yadım alanlarında faaliyet gösteriyor. Siyasi olarak dernek, yurt içi ve yurt dışında STK'lar ile ortak yürüttüğü projelerle de gündeme geliyordu.

Yorumlar