Ay tutulması neden olur?

Kanlı ay tutulması bu gece gerçekleşyiro. Peki ay tutulması neden olur? İşte ay tutulması neden olur merak edenler için detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Ay tutulması neden olur?

5 Haziran gecesi gerçekleşecek olan Ay tutulması nede olur çoğu kişi tarafından merak edildi. Ay tutulması; ayın kendi yörüngesinde dönerken dünyanın gölgesine girmesi ile birlikte oluşan tutulmaya denir. İşte Ay Ttulması neden ollur detaylar...

Ay, kendi yörüngesinde dönerken, bazen dünyanın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı yitirmesi sonucunda görülür.

Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın konumda bulunmalıdır. Normal şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer.

Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından takribi 8800 km genişliktedir.

Ay, saatte 3456 km hareket ettiğinden dolayı ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişiklik gösterir.

Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden izlenebilir.

Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığından dolayı, Ay tutulmasında Ay, tamamen gözden kaybolmaz.

Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte gözlenir.

Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara dayalı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır rengine dönüştürür. Bunun sonucunda Ay tutulması meydana gelir.

Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları kısmi Ay tutulmasını gerçekleşir. Bu zamanlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer.

Ay Tutulması Neden Olur?

Yorumlar