Ay tutulması depremi tetikler mi?

Ay tutulması depremi tetikler mi? Ay tutulması depreme neden olur mu? sorularının yanıtı merak eden vatandaşlar tarafından merak edilerek sıkça araştırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ay tutulması depremi tetikler mi?

Ay tutulması depremi tetikler mi? Ay tutulması depreme neden olur mu? sorularının yanıtı merak eden vatandaşlar tarafından merak edilerek sıkça araştırılıyor. Peki, Ay tutulmasının depremlerle veya depremlerin ay tutulması ile bir ilişkisi olabilir mi?

Dün akşam saatlerinde meydana gelen parçalı ay tutulması 2020 yılının ilk ay tutulmasıydı. Ay tutulmasının ardından Ege'de üst üste depremlerin meydana gelmesinin ardından vatandaşlar "Ay tutulması depremi tetikler mi? Ay tutulması depreme neden olur mu?" gibi soruların yanıtını araştırmaya başladı.

Daha önce yaşanan ay veya güneş tutulmalarından sonra büyük-küçük depremler yaşandı. Bu durum birazda komplo teorilerini beraberinde getirdi.

Dün saat 22.20 sıralarında yaşanan ay tutulmasının ardından vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biride ay tutulmasının depremlere etki edip edemeyeceği konusu oldu. 

UZMANINDAN "TUTULMA-DEPREM" İLİŞKİSİ YORUMU

Daha önce yaşanan tutulmaların ardından meydana gelen depremlerden sonra benzer tartışmalar yaşanmış ve bunun üzerine dönemin İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Ak, açıklama yapmıştı. Deprem ile güneş tutulmaları arasında bir irtibat bulunup bulunmadığı meselesinin her zaman merak konusu olduğunun  altını çizen Tansel Ak, "Keşke bu tür bir doğa olayı ile depremleri önceden bilebilsek. Fakat bu mümkün değil." dedi.

1999 depreminde güneş tutulması yaşandığını anımsatan Ak, 2006 yılında da bir tutulma olduğunu ve o dönem bir araştırma yaptıklarını söyledi. Ay'ın evrelerine baktıklarını ve tutulmaları karşılaştırdıklarını belirten Tansel Ak, gerçek astronomik ölçümler yaptıklarını ve teorik olarak deprem ile tutulmalar arasında bağlantı bulamadıklarını söylemişti. Prof Ak, "Deprem dediğiniz şey, yıl içinde sürekli olur." demişti.
.

Yorumlar