Aşkı Memnu gerçek mi?

Aşkı Memnu dizisinde kaleme alınan hikaye tepki çektiği kadar ilgi de çekiyor. Dizinin eski bir romandan uyarlandığı biliniyor. Ancak hikayenin gerçekliği ise uzun zamandır sorgulanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Aşkı Memnu gerçek mi?

Halit Ziya Uşaklıgil'in 1923 yılında yayınlanan romanı "Aşk-ı Memnu," gerçek hayatta yazarın kendi hayatından izler taşıyan bir eserdir. Roman, yasak bir aşkın hikayesini anlatır ve sonu hüzünlü bir şekilde biter. Halit Ziya Uşaklıgil'in hayatındaki olaylar ve acılar, romanın karakterlerine yansımıştır.

Yazarın intihar eden oğlu Halil Vedad'ın romanda yengesine aşık olan Behlül veya ölümüne sevgiyle bağlı Nihal'e bağlı hizmetçi Beşir gibi karakterlerle özdeşleştirildiği konuşulmuştur.

AŞKI MEMNU GERÇEK Mİ?

"Aşk-ı Memnu" kitabı, 1899 yılında Servet-i Fünun dergisinde tefrika edilmiş ve 1923 yılında kitap olarak basılmıştır. Roman, zaman zaman unutulmuş ve sahaflarda bile bulunması zor hale gelmiştir. Ancak son yıllarda televizyon dizileri ve diğer uyarlamaları sayesinde tekrar popülerlik kazanmıştır.

Dizinin başarısını sadece oyuncular Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'e bağlamak doğru değildir. Daha önceki uyarlamalarda Salih Güney ve Müjde Ar gibi oyuncular da aynı başarıyı elde etmiştir.

Aşkı Memnu gerçek mi?
Aşkı Memnu dizisinden bir kare

 

Halit Ziya Uşaklıgil, romanda yer alan karakterler ve olaylarla kendi çocuklarının da etkilendiğini ifade etmiştir. Aynı zamanda Aşk-ı Memnu'nun evrensel bir tema olan yasak aşkı ele aldığı için Türkiye'de uzun süre ilgi görmüş bir eser olmuştur.

Halit Ziya Uşaklıgil'in hayatı, ailesinin ve çocuklarının dramatik hikayelerini içermiştir. Yazarın çocuklarından dördü hayatta kalmamış, özellikle oğlu Vedad'ın intiharı onu derinden etkilemiştir. Aşk-ı Memnu'nun karakterleri, Halit Ziya Uşaklıgil'in ailesi ve yaşadığı acılarla paralellikler taşıdığı düşünülmüştür.

Ayrıca, Atatürk'ün eşi Latife Hanım, Halit Ziya Uşaklıgil'in yeğenidir. Latife Hanım'ın Halil Vedad ile olan ilişkisi ve Halit Ziya Bey ile olan küslüğü de romanın gerçek hayattan etkilendiği diğer unsurlardandır.

Son olarak, Halil Vedad'ın hastalığı ve hayatının son döneminde yaşadığı olaylar, Atatürk ve çevresindeki bazı kişilerin etkisiyle Ankara'ya çağrılmasına yol açmış ve maalesef 1 Aralık 1937 tarihinde Ankara'da intihar ederek hayatına son vermiştir. Onun trajik hikayesi, Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu romanında yazdığı acılı karakterlerden biri gibi gerçek hayatta da sonlanmıştır.

Yorumlar