Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı

Anayasa Mahkemesi, kamu çalışanlarının toplu sözleşmede yer almaları için gerekli olan sendika üyeliği şartlarıyla ilgili kısmındaki bazı detayları iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve bazı kanunlarda yer alan hükümlerin iptalini değerlendirdi.

AYM, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 4. maddesinde yer alan "yüzde 2" ibaresini iptal etti. Karar, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için gereken sendika üyeliği barajını kaldırıyor.

Toplu Sözleşme İkramiyesinde Değişiklik

AYM'nin aldığı iptal kararı, kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesiyle ilgili önemli bir değişikliği getiriyor.

Daha önce, kamu görevlilerine, toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 2'sini üye olarak kaydeden sendikalara üye olmaları şartıyla toplu sözleşme ikramiyesi ödeniyordu. AYM'nin kararıyla bu şart kaldırılmış oldu.

Kararın Gerekçesi Bekleniyor

Yüksek Mahkeme'nin bu kararının ardından, kararın gerekçesi henüz yazılmadı. Gerekçenin yazılmasının ardından, kararın kamu görevlileri ve sendikalar üzerindeki etkileri daha netleşecek.

Yorumlar