Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili CHP ve avukatlarının yaptığı başvuruları değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararına ilişkin önemli bir karara imza attı. Gezi Davası hükümlüsü Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin geçersizliğinin tespit edilmesi talebiyle yapılan başvuruları değerlendiren Yüksek Mahkeme, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Atalay'ın avukatları tarafından yapılan iki ayrı başvuru, bugünkü Genel Kurul gündeminde ele alındı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin yazısının okunması ve milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali talepleriyle ilgili başvurular, AYM Genel Kurulu tarafından oy çokluğu ile reddedildi.

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, Gezi Davası'nda Osman Kavala ile birlikte yargılanmış ve darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 14 Mayıs seçimlerinde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Atalay'ın vekilliği, TBMM Genel Kurulunda 30 Ocak'ta düşürülmüştü.

AYM, Atalay'ın seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu kararı reddetmişti. AYM'nin ikinci başvuruya verdiği hak ihlali kararı da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uygulanmamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili olarak "Yüksek yargıdaki ihtilafı gidermek zorundayız" ifadesini kullanmıştı. 

Yorumlar