Almanya'da kurulan Türk partisi konuşuluyor

Almanya'da Türkler tarafından kurulan, "DAVA" partisi ülke gündemine oturdu. Partinin Türkiye ile olan ilişkisi en çok konuşulan konuların başında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da kurulan Türk partisi konuşuluyor

Almanya'da, Türkler tarafından kurulan yeni bir siyasi parti, "Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak" (DAVA), ülkedeki gündemi meşgul ediyor. Bild gazetesinde yer alan haberlere göre, bu parti Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki seçimlerde yer alma amacı güdüyor. Partinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bağlantılı olduğu iddia edilirken, DAVA'nın AK Parti'nin bir kolu olarak değerlendirildiği belirtiliyor.

SEÇMEN SAYISI VE ERDOĞAN'IN POPÜLARİTESİ

Almanya'da Alman vatandaşlığına ve oy kullanma hakkına sahip olan 2,5 milyon Müslüman olduğu kaydedildi. Nisan 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek olan yeni vatandaşlık yasasıyla bu sayının ikiye katlanarak, DAVA için 5 milyonluk bir seçmen potansiyeline ulaşabileceği vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da yaşayan Türkler arasında popüler olduğu belirtiliyor. Mayıs 2023'te yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye vatandaşlarından yaklaşık 500 bin oy alarak %67'lik bir oy oranına ulaştığı ifade edildi.

POLİTİK DURUM VE TARTIŞMALAR

Haberlerde, DAVA partisinin Türkiye ile olan ilişkileri üzerinde duruluyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın partinin kuruluşunda etkili olduğu ve Avrupa seçimleri için kendi partisini oluşturduğu iddia ediliyor.

Almanya'daki ve genel olarak Avrupa'daki siyasi arenada DAVA partisinin nasıl bir rol oynayacağı ve bu yeni partinin Avrupa Birliği'ndeki Türk diasporası üzerindeki etkisi merak konusu haline gelmiş durumda.

Yorumlar