Almanya'da AB'den çıkış tartışmaları başladı

Almanya'da aşırı sağcı AfD partisi, ülkesinin Avrupa Birliği'nden çıkarılması gerektiğini belirterek referandum talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya'da AB'den çıkış tartışmaları başladı

Almanya İçin Alternatif Partisi'nin Referandum Talebi Almanya'da aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi, ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda Brexit tarzı bir referandum yapılmasını talep ettiğini duyurdu. Parti Genel Başkanı Alice Weidel, Financial Times'a yaptığı açıklamada, iktidara gelmeleri halinde bu yönde adımlar atacaklarını belirtti. Weidel, AfD'nin AB'de reform yapmayı hedeflediğini ve Avrupa Komisyonu'nun yetkilerinin sınırlandırılmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, eğer reformlar mümkün olmazsa, üye devletlerin egemenliğinin yeniden sağlanması için bir referandum yapılmasının gerekebileceğini söyledi.

Siyasi Durum ve AfD'nin Yükselişi

Son zamanlarda Almanya'da siyasi bir değişim yaşanıyor. Anketler, Başbakan Olaf Scholz ve liderliğindeki koalisyonun geride kaldığını gösteriyor. Aşırı sağcı AfD, Saksonya, Thüringen ve Brandenburg'da eyalet seçimlerini kazanması durumunda, şansölye değişikliğinin gündeme gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda Alman basınında, Scholz'a yönelik memnuniyetsizlik arttığı ve Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius'a şansölyeliğin devredilebileceği ihtimalleri gündeme gelmişti.

Partiler Arası Rekabet ve Oy Dağılımı

Geçen ay yapılan bir ankette, katılımcıların sadece yüzde 14'ü Scholz'un liderliğindeki Sosyal Demokrat Partisi'ne (SDP) oy vereceğini belirtmişti. Merkez sağdaki Hristiyan Demokrat Birliği, katılımcıların yüzde 32'sinin oyunu alarak lider konumda bulunuyor. AfD ise yüzde 21 ile ikinci sırada yer alıyor. Yeşil Parti'nin oy oranı ise yüzde 15 olarak açıklanmış durumda.

AfD'nin AB Politikaları ve Gelecek Planları

AfD, AB politikalarında önemli değişiklikler yapmayı amaçlıyor. Weidel, Avrupa Komisyonu'nda reformların gerçekleştirilememesi durumunda, AB üye devletlerinin egemenliklerinin yeniden kazanılması için bir referandum düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, İngiltere'nin AB'den çıkış süreci olan Brexit modelinin Almanya için de uygulanabileceğini ifade etti. Weidel, bu sürecin egemen bir karar olduğunu ve Alman halkının karar verme hakkına sahip olması gerektiğini belirtti.

Almanya'nın Siyasi Geleceği

Son gelişmeler, Almanya'nın siyasi geleceğine yönelik önemli değişikliklerin habercisi olabilir. AfD'nin talepleri ve siyasi yükselişi, ülkenin AB politikaları ve genel siyasi yapısında önemli etkiler yaratabilir. Önümüzdeki dönemde, Almanya'nın iç politikası ve AB ile ilişkileri konusunda daha fazla gelişme bekleniyor.

Yorumlar