Almanya fitre miktarı 2023 ne kadar? Avrupa fitre kaç euro, Hollanda, Fransa, Avusturya Diyanet en az ne kadar?

Almanya fitre miktarı 2023 yurt dışı Avrupa fitre kaç euro, Hollanda, Fransa, Avusturya Diyanet ne kadar belirledi? Ramazan ayına girmemizle birlikte fitresini ödeyecek vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de fitre bedeli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Almanya fitre miktarı 2023 ne kadar?

Fitre miktarı Almanya 2022 yurt dışı ne kadar Avrupa kaç euro, Hollanda, Fransa, Avusturya Diyanet ne kadar belirledi? Ramazan ayında en  çok araştırılan konulardan biride fitre bedelinin ne kadar olduğu ve kimlere verildiğidir. Yurt içinde olduğu kadar Avrupa ülkelerinde Almanya, Hollanda, İsveç, ABD, Avustralya gibi ülkelerde yaşayan Müslümanlar da fitre miktarını merak ediyor. Aslında fitre veya fidye miktarını ne kadar olduğunu belirlemek, illa o miktar üzerinde bedel ödeneceği anlamına gelmiyor. Dini makamlar sadece asgari yani minimum bedeli belirtmek için açıklama yaparlar. Müslüman bir kimsenin ne o limitin üzerinde ne kadar fitre veya fidye ödeyeceği kendisine kalmış durumda. Peki, Fitre Almanya yurt dışı ne kadar 2022 Avrupa kaç euro, Hollanda, Fransa, Avusturya Diyanet ne kadar belirledi?

ALMANYA FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Öncelikle fitre nedir, kimler vermek zorunda veya kimlere verilmeli gibi soruların cevaplarına kısaca bir göz atalım. Fıtr sözlükte “Orucu açmak”, fitre de “Yaratılış” anlamına gelir. Buna “Fıtır sadakası” denir.

Fitre ne kadar 2022 euro Almanya, Hollanda Diyanet ne kadar belirledi
Fitre ne kadar 2022 euro Almanya, Hollanda Diyanet ne kadar belirledi

 

Fitre Ramazan Bayramı’na yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü bulundukları mâlî bir ibadettir.

KİMLER FİTRE VERMEK ZORUNDA?

Fitre veya fıtır sadakasını kimler vermek zorunda sorusunun cevabı ise şöyle:

1. Müslüman: Fitre yükümlüsünün Müslüman olması gerekir. Ancak Şâfiî Mezhebi’nden bir görüşe göre, gayr-i müslim bir kimsenin, bakmakla yükümlü olduğu Müslüman yakınının fitresini ödemesi gerekir.

2. Mal varlığı: Hanefîlere göre fitre sadakası ile yükümlü sayılmak için, kişinin Ramazan Bayramı’nın birinci günü, temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olması gerekir. Zekât nisabından farklı olarak, sahip olunan malın “artıcı (nâmî)” özellikte olması ve üzerinden bir yıl geçmiş bulunması gerekmez. Temel ihtiyaçlar mesken, elbise, ev eşyası, binit, silah, hizmetçi, ailenin bir yıllık geçim masrafları ve borçlarıdır. Nisap miktarı iki yüz dirhem gümüş veya yirmi miskal altın veya bunların kıymetine denk bir maldır.

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre ise, fıtır sadakasının vücûbu için, zenginlik ölçüsü olan nisaba mâlik olmak şart değildir. Temel ihtiyaçlarının dışında, bayram gün ve gecesinde yetecek kadar azığa sahip olmak yeterlidir.

3. Ehliyet: Ebû Hanife, Ebû Yûsuf ve diğer üç mezhep imamının ortak görüşüne göre, fıtır sadakasının mâlî yönü ağır bastığından dolayı bununla yükümlülük için akıllı ve ergen olmak şart değildir. Bu yüzden küçüğün ve akıl hastasının malından da velisinin fitre vermesi gereklidir. Fitrenin ibadet yönünü üstün kabul eden, Hanefîlerden İmam Muhammed ve Züfer’e göre ise, küçüklerin ve akıl hastalarının malından fıtır sadakası gerekmez.

4. Velâyet ve bakmakla yükümlülük: Bir kimsenin, kendi dışındaki kişinin fıtır sadakası ile yükümlü sayılması için, bu kişinin onun velâyeti altında olan ve bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerden olması gerekir. Buna göre bir kimse velâyeti altında bulunan küçük çocuklarının veya akıl hastası olan yakınlarının fitresini vermekle yükümlüdür. Ramazan Bayramı’ndan önce vefat eden oğlunun çocukları da bu kapsamdadır. Buna karşılık kişinin bakımlarını üstlenmiş olsa bile, ana babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fıtır sadakası vermesi gerekmez. Bununla birlikte vekâletleri olmadığı halde bu kişiler için fıtır sadakası verse, bu yeterli olur. Böylece yoksullar bununla Bayram Namazı’ndan çıkmadan önce ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.

5. Vakit: Hanefîlere göre, fıtır sadakası Ramazan Bayramı’nın 1. günü fecrin doğuşu ile vâcip olur. Çünkü fitre bayrama ait kılınmıştır. Böylece oruç tutmanın yasaklandığı bir günde, fitre ile yoksul Müslümanların sevinçle bayrama katılmaları amaçlanmıştır.

FİTRE KİMLERE VERİLMELİ?

Fitre fakir olan bireylere verilebilir. Bunun yanında fakir olmak şartı ile geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur. İmameyne göre, borçlu ve fakir kimseye, hanımı fitre verebilir.

KİMLERE FİTRE VERİLMEZ

Fakir olsa veya olmasa fitre verilemeyen bireylerde bulunmaktadır. Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Özetle, bir Müslüman zaten bakmakla yükümlü olduğu kişilere fitre sadakası veremez. Yani onlara zaten bakmakla yükümlü kılınmıştır.

ORUÇ TUTAMAYANLAR İÇİN FİDYE BEDELİ NE KADAR?

Fidye bazı ibadetlerin yapılamaması ya da yapılması sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini mali yükümlülüktür. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kişiler, daha sonra kaza etmesi mümkün olmayan kimseler oruç tutamadığı her gün için fidye öder. Bir fidye miktarı bir sadaka-i fıtır miktarı kadardır. Fidye fiyatları her yıl değişir ve bu da Diyanet yetkilileri tarafından açıklanır. Diyanet'in belirlediği sadaka-i fıtır miktarı bu yıl 40 lira olarak ilan edildiği için fidye miktarı da bu kadar oldu. Ramazan ayı boyunca oruç tutamayan birinin ödeyeceği bedel 30 gün için 1200 liradır. 

FİDYESİ ÖDEMEK İÇİN PARASI OLMAYANLAR NE YAPACAK?

Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan veya hasta olanların bedel ödemek için parası olmaması durumunda ise Allah'tan af diler. Uzun günlerde hasta ve yaşlı olduğu için oruç tutamayanlar ise kısa günlerde oruçlarını kaza edebilirler. 

ORUÇ FİDYESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Oruç fidyeleri Ramazan ayının sonunda topluca verilebileceği gibi, Ramazan ayında günlük olarak ve ayın başında da verilebilir.

FİTRE BEDELİ 2023 YILI İÇİN NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre'yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesapladı.

Buna göre, Almanya, Hollanda, İsveç, Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde oturan Müslümanlar için asgari fitre miktarı 10 Euro olarak belirlendi. 

10 Euro mevcut kur üzerinden yaklaşık 200 TL yapıyor. 

Fitre miktarı en alt limit olarak 10 Euro denilmiş; üst limiti ise yok. Müslüman bir kimse istediği kadar ister 100 Euro iste 1000 Euro fitre bedeli ödeyebilir. 


 

Yorumlar

MÜFİT golge Kim belirliyor bu miktari