Alman Ekonomisi Krizde: Üçüncü Çeyrekten Umut Yok
Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte de iyileşme göstermeyeceğini belirtti.
Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, Alman ekonomisinin 2024'ün üçüncü çeyreğinde olumlu bir gelişme göstermeyeceğini ifade etti. Wohlrabe, "Alman ekonomisi krize saplandı." dedi.
EKONOMİK ÜRETİM DURGUNLAŞTI
Ifo tarafından yapılan yazılı açıklamada, Wohlrabe'nin Alman ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yaşanan yüzde 0,1'lik küçülmeye ilişkin değerlendirmesine yer verildi. Wohlrabe, özellikle sanayi sektöründe ekonomik toparlanmanın uzun bir süre daha gerçekleşmeyeceğine işaret ederek, "Enerji yoğun endüstriler, yılın başından bu yana üretimlerini bir miktar artırabildiler. Üretim sektörünün geri kalanında ise ekonomik üretim durgunlaştı." dedi.
ALMAN EKONOMİSİ KRİZE SAPLANDI
Wohlrabe, birikmiş siparişlerdeki düşüşün sürdüğüne ve yeni siparişlerin ise eksik kaldığına dikkat çekerek, "2024'ün üçüncü çeyreğinde de pek bir iyileşme beklenmiyor. Alman ekonomisi krize saplandı." ifadesini kullandı. Özel tüketimdeki toparlanmanın da durgun olduğunu belirten Wohlrabe, "Tüketicilere yönelik hizmet sağlayanlar ve perakende sektörü için iş ortamı temmuzda daha da kötüleşti. Sonuç olarak, özel tüketimin üçüncü çeyrekte sadece bir miktar artması muhtemeldir." dedi.
ING DEĞERLENDİRMESİ: ALMANYA AVRUPA'DA GERİDE KALDI
Alman ekonomisine ilişkin ING tarafından yapılan değerlendirmede ise Almanya'nın Avro Bölgesi'nin büyümede geride kalan ülkesi olduğuna dikkat çekildi. Ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan kolay bir çıkış yolu bulunmadığı belirtilen değerlendirmede, "Yine de yılın ikinci yarısında bir toparlanma hala mümkün, ancak bunun güçlü olması pek olası değil." ifadesi kullanıldı.
İKİNCİ ÇEYREKTE DARALMA
Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin açıkladığı ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla öncü verilerine göre, Alman ekonomisi ikinci çeyrekte dönemsel bazda yüzde 0,1 daraldı. Bu veriler, ekonomide yaşanan durgunluğun bir göstergesi olarak kabul ediliyor ve yılın geri kalanında ekonomik toparlanma umutlarının zayıf olduğunu ortaya koyuyor.
Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte de bir toparlanma göstermesi beklenmiyor. Ekonomik veriler, sanayi sektöründe yaşanan durgunluğun ve birikmiş siparişlerdeki düşüşün devam ettiğini gösteriyor. Özel tüketimdeki durgunluk ve hizmet sektöründeki olumsuz iş ortamı da ekonomideki genel olumsuz tabloyu pekiştiriyor.
Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nden Klaus Wohlrabe, ekonomideki bu olumsuz gidişatın, enerji yoğun endüstrilerin üretimlerini artırmalarına rağmen, üretim sektörünün geri kalanında yaşanan durgunluk nedeniyle devam ettiğini belirtiyor. Üçüncü çeyrekte de iyileşme beklenmediğini vurgulayan Wohlrabe, özel tüketimin sadece bir miktar artmasının muhtemel olduğunu ifade ediyor.
Yorumlar