Açıköğretime neden yerleşemedim?

Açıköğretime neden yerleşemedim, puanım tuttuğu halde tercih ettiğim AÖF bölümüne neden yerleştirilmedim?

Google Haberlere Abone ol
Açıköğretime neden yerleşemedim?

Açıköğretime neden yerleşemedim, puanım tuttuğu halde tercih ettiğim AÖF bölümüne neden yerleştirilmedim soruları sonuçların açkılanmasıyla birlikte merakla sorulmaya başlandı. 

YKS puanlarının açıklanmasıyla birlikte başlayan tercih işlemleri de sona erdi.

Tercih işlemlerinin sonuçları ise bugün açıklandı. Buna göre herhangi bir bölüme yerleşenlerin yerleştikleri bölümler belli oldu. 

Tercih işlemlerinde puanları düşük olanlar veya örgün öğretimde okumak istemeyenler Açıköğretim Fakültesi'ni tercih etti.

Açıköğretim fakültelerine yapılan yerleştirme sonuçları da bugünkü sonuç duyurusunda yer aldı.

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra birçok öğrenci, "Açıköğretime neden yerleşemedim, puanım tuttuğu halde tercih ettiğim AÖF bölümüne neden yerleştirilmedim?" sorularının cevabını arıyor. 

Tercih ettiğiniz halde AÖF yani Açıköğretim fakültelerinden iki ya da dört yıllık bir fakülteye yerleşemediyseniz bunun birden fazla nedeni olabilir.

Öncelikle iki yıllıklar için konuşalım.

iki yıllık meslek yüksek okullarına genellikle meslek liselerinden alımlar yapılıyor. Hatta bazı meslek liselerinden bu iki yıllık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkı var. Bu nedenle istediğiniz kadar yüksek puan alın, yine de yerleşme imkanınız olmayabilir. 

Bir diğer neden ise bu bölümlerin hiçbirisi sınırsız kontenjanlı değildir. Genellikle 7500 ile sınırlı olan bölümlerdir. 

Eski bir yerleştirme tablosundan örnek vermek gerekirse (2014 yılı yerleştirme sonuçları taban puanları):

Açıköğretime neden yerleşemedim

Bu tablonun üst kısmındaki bölümler Açıköğretim Fakültesi'ne ait. Bu bölümlerde görüldüğü üzere taban puanlar söz konusu. Hatta 352 taban puanına sahip bölümler bile Açıköğretim Fakültesinde mevcut. Hal böyle olunca da istediğim puan ile Açıköğretime yerleşirim düşüncesinde olanlar hayal kırıklığına uğruyor. 

Açıköğretim fakültesine yerleşmek için veya herhangi bir iki yıllığı tercih etmek için taban puan sınırlaması kaldırılmıştı. Ancak bölümlere yerleşmelerde kontenjan sınırlaması getirilince taban puanlar ister istemez yine de yüksek kalacaktır. 

 

Dört yıllık bölümleri tercih ettiği halde yerleşemeyenler de yine aynı şekilde kontenjan sınırlamasına takıldığı içindir. 

AÖF'e bilindiği üzere son yıllarda ilgi hayli artmış durumda.

Özellikle bazı bölümlerde yığılma var. 

Uzaktan eğitim ve dört yıllık örgün eğitimden hiçbir farkının olmaması AÖF veya uzaktan eğitimi cazip hale getiriyor. Bu nedenle son yıllarda bu fakülteleri tercih edenlerin sayısı arttı.


 

Yorumlar