ABD'den Venezuela'ya 'askeri müdahale' tehdidi

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Venezuela'da muhalifler tarafından girişilen darbe süreciyle ilgili olarak, askeri müdahale ile tehditte bulundu. Maduro'nun yönetimi bırakmaması halinde askeri müdahalenin mümkün olabileceği tehdidinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Venezuela'ya 'askeri müdahale' tehdidi

Venezuela'da ABD destekli muhalefetin darbe girişimi başarısız oldu. Muhalif liderlerden birisi Şili büyükelçiliğine sığındı. Diğer muhalif lider Guaido'nun ise nerede olduğu bilinmiyor. Maduro yönetimi kendi taraftarlarını meydanlara çağırırken, darbeciler hakkında da soruşturmalar başlattı. Maduro, darbe girişimine katılan askerlerin, "görev" bahanesiyle kandırıldığını açıkladı. Öte yandan darbecilerin en büyük destekçisi ABD'den ise bir tehdit geldi. Fox Business Network televizyon kanalına konuşand Mike Pompeo, Venezuela ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Eğer gerekiyorsa, Venezuela'ya askeri harekat mümkün fakat barışçıl geçişi tercih ederiz" şeklinde bir açıklamada bulundu.

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı 3 dakikalık bir videoyla, halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yapmıştı. Guadio, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınının etrafında bir grup askerle çektiği videoyu da Twitter hesabından yayımlamıştı. Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtilmişti.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir." açıklamasını yapmıştı.

ABD yönetimi ise Guadio ve taraftarlarının darbe girişimine tam destek veren açıklamalarda bulunmuştu.

TRUMP'TAN YENİ YAPTIRIM TEHDİDİ

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da Venezuela yönetimine yeni yaptırımlarla tehdit etti.

Trump, Twitter hesabından "Eğer Küba askerleri ve milisleri, Venezuela anayasasını mahvetme ve ölümlere sebep olma amacı güden tüm askeri ve diğer operasyonlarını derhal sonlandırmazsa, en üst düzeyde yaptırımlarla birlikte tam ve kapsamlı bir ambargo Küba adasına uygulanacaktır. Umarım tüm Kübalı askerler derhal ve barışçıl bir şekilde adalarına dönerler" mesajını paylaştı.

Yorumlar

ihsan sen ne hakla venezüellayı tehdit edersin işgal edersin eşkiya abd yuh rezil