AB'nin utanç duvarı Belin Duvarı'ndan 6 kat daha büyük

Avrupa Birliği her yıl Almanya'yı Doğu Almanya ve Batı Almanya olarak ikiye bölen Berlin Duvarı'nın yıkılışını gururla anıyor. Ancak bir yandan da Berlin Duvarı'ndan 6 kat büyük "utanç duvarı" inşa ediyorlar.

Google Haberlere Abone ol
AB'nin utanç duvarı Belin Duvarı'ndan 6 kat daha büyük

Bir yandan Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yıl dönümü büyük coşkuyla kutlayan Avrupa Birliği diğer yandan 6 kat daha büyük olan utanç duvarı inşa ediyor. 

Suriye'de 2011 yılında çıkan iç savaştan kaçanlar, Asya ülkelerinden yaşanan göçler ve Afrika'dan gelen mültecilerin ilk durağı yıllarca diğer ülkeleri sömürerek zenginliğine zenginlik katan Avrupa Birliği oldu.

2015 yılında zirveye ulaşan mülteci akınına çare arayan Avrupa ülkeleri sınırlarını tel örgü ve duvarlarla kapatıyor. Yıllarca bir arada tel örgü ve duvarlar olmadan bir arada yaşayan Avrupa'da 20 ülke bu yolla mültecilerden korunmayı hedefliyor.

Konuyla ilgili araştırma yapan Hollanda merkezli Transatlantik Enstitüsü, Berlin Duvarı'nın yıkıldığı 1989 yılından bu yana Avrupa'da bin kilometre duvar ve tel örgü örüldüğünü yazdı. 

BERLİN DUVARI'NIN 6 KATI

Araştırmada, "Avrupa Birliği (AB) ve Schengen bölgesindeki ülkeler 1990'lı yıllardan bu yana yerlerinden edilmiş kişilerin Avrupa'ya göçünü engellemek için bin kilometre duvar ördü. Bu da Berlin Duvarı'nın altı katına tekabül ediyor" ifadelerine yer verildi.

Denizlerde devriye gezen gemiler ile sınırlardaki katı kontrollerin de mültecilere karşı "görünmez duvarlar" oluşturduğu belirtilen araştırmada, Avrupa'da yaratılan gerçek ve hayali korku ortamının hem yabancı düşmanlığını körüklediğine hem de göçmenler için tehlikeli bir dünya oluşturduğuna dikkati çekildi.

Aynı düşünce kuruluşu başka bir raporunda ise duvar ve tel örgü örmenin ilgili şirketlere ciddi kazanım sağladığı, yaklaşık 1 milyar avroluk kar payının söz konusu olduğu belirtildi.

Yorumlar