8. Yargı Paketi Son Durum Nedir Meclise Ne Zaman Gelir?

8. Yargı Paketi son durum nedir sorusu binlerce mahkum tarafından bu aralar merakla soruluyor. Adalet Bakanı Tunç'un konu hakkındaki son açıklamalarında ne vardı, paket ne zaman Meclise gelir soruları da cevabını buldu.

Google Haberlere Abone ol
8. Yargı Paketi Son Durum Nedir Meclise Ne Zaman?

2024 yılında Türkiye'de gündeme gelen 8. Yargı Paketi, adalet sisteminde önemli değişiklikleri öngören bir düzenlemedir. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarına göre, bu paket cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı amaçlıyor ve yaklaşık 70 madde içeriyor. Özellikle, denetimli serbestlik, temyiz süreci gibi konulara odaklanıyor ve mahkumlara genel af konusu da gündemdeki yerini koruyor. Ancak, Adalet Bakanı, şu an için genel af ile ilgili herhangi bir düzenlemenin söz konusu olmadığını belirtmiştir​​.

Yeni yargı paketinin içeriğinde, denetimli serbestlik süresinin ceza ile orantılı olarak uygulanması, temyiz sürelerinin iki haftaya indirilmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bazı usul düzenlemelerine ilişkin çalışmalar bulunuyor. Örneğin, bir yıl ceza almış bir kişi için koşullu salıvermenin sadece 5'te 1'lik kısmının denetimli serbestlik olması gibi yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararı gereğince, makul sürede yargılama yapılmadığı iddiasıyla ilgili başvurular için Tazminat Komisyonu kurulması öngörülüyor​​​​.

Yargı Paketi'nin Meclis'te şubat sonu gibi veya en geç mart ayının başlarında görüşülmesi bekleniyor. Bu düzenleme, adalet sistemine yönelik önemli bir reform niteliği taşıyor ve kamuoyunun yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor​​.

8. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bakan Yılmaz Tunç, "Takvim çok uzamaz. Seçim takvimi içerisindeyiz şu anda ama Meclis seçim için tatile ayrılmadan, ara vermeden, şubat sonu gibi, marta kalmaz, şubat ortaları gibi Mecliste görüşülür." sözlerine yer vermişti. Yeni Yargı Paketi düzenlemesinin bu hafta Meclis'te görüşülmesi bekleniyor.

MAHKUMLARA AF VAR MI?

Bakan Tunç konu hakkunda şu ifadelere yer vermişti: ''Şu anda disiplin affıyla ilgili şu anda herhangi bir çalışma söz konusu değil. Sicil affı diyenler var... Geçmişte karşılıksız çekten, bir takım mali sebeplerle sicili şey olan ve bankalardan kredi alamayanlarla ilgili sorular geliyor. Sicil affı ile disiplin affını karıştırmamak lazım. Disiplinden kasıt eğer bir kamu görevlisi bir disiplin suçu işlemişse bu noktada onun yaptırımı verilmiş ve suç uygulanmış. Görevine devam ediyor. Bununla alakalı bir çalışma da söz konusu değil.

Sicil affıyla ilgili zaten Meclis'te yasal düzenlemeler yapıldı. Özellikle bankaların uygulamadığı yönünde eleştiriler var. O konuda uygulamada bir problem varsa onun düzeltilmesi gerekiyor.''

8. YARGI PAKERİ İÇERİĞİ

Bakan Tunç, ''Bu algıyı ortadan kaldırmamız lazım. Düzensizlik algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerimiz var. İki yıl ceza almışsa birisi, bir yıl sonra koşullu salıverme süresi dolar. Koşullu salıverme süresi bir yıl olduğunda denetimli serbestlik süresi de bir yıl, o zaman iki yıldan yatacak hiçbir ceza kalmaz. Dolayısıyla iki yıl ceza alan hiç cezaevinde kalmamış olur. Böyle bir durum da tabii özellikle cezası iki yılın altında, üç yılın altında suçlar bakımından 'suç işledi, yanına kar kaldı' şeklinde bir algı var. Burada yaptığımız düzenleme, bir yıllık maktu denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz."

Yeni düzenleme ile bir yıl ceza alan kişinin 6 aylık koşullu salıverme oranın sadece 5'te 1'lik kısmının denetimli serbestlik olmasını istediklerini belirten Tunç yeni yargı paketinde temyiz sürelerine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağını bildirerek "Artık bu sorular da ortadan kalkmış olacak. Tek bir yanıt olacak. İki hafta. Bütün davalarda itiraz ve temyizde süre iki hafta olacak. Diyoruz ki, tebliğden itibaren başlasın süre ve iki hafta içinde temyiz edebilsin." ifadelerini kullanmıştı.

8. yargı paketiyle Anayasa Mahkemesinin (AYM) pilot kararı gereği, makul sürede yargılama yapılmadığı iddialarıyla ilgili başvurular için Tazminat Komisyonu kurulacağını da bildirdi. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği bazı usul düzenlemeleri olduğunu, buna ilişkin de yeni yargı paketinde çalışıldığını belirtti.

Yorumlar