2022 Hac olacak mı son dakika açıklama geldi, kaç kişi gidecek?

2022 Hac olacak mı, ortalama bir kişinin hac yolculuğu maliyeti ne kadar? Suudi Arabistan'dan hac ile ilgili merak edilen açıklamayı yaptı. Bu yıl hac için bekleyenlere bir iyi bir de kötü haber var. İyisi hac olacak kötüsü ise kısıtlı sayıda kişi alınacak.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den haca gideceklerin sayısı açıklandı

2022 Hac olacak mı, ortalama bir kişinin hac yolculuğu maliyeti ne kadar soruları hacı aday adayları arasında merakla sorulan ve cevapları aranan sorular oldu. Türkiye'den kaç kişi haca gidebilecek? Beklenen son dakika açıklama geldi.

Salgın nedeniyle 2 yıl boyunca yapılamayan hac ibadetini yerine getirmeye çalışan Müslümanlar merakla bu yılki durumu merak ediyor.

Ramazan ayının gelmesi ve akabinde Kurban Bayramının yaklaşmasıyla hacca gitmek isteyen Müslümanlar da yolunu aramaya başladı.

Kutsal hac yolculuğuna çıkmak isteyen Müslümanlar 2022 Hac olacak mı sorusunun cevabını arıyor. 

Suudi Arabistan, umre ve hac ziyaretleri için ülkeye girişlerde PCR, aşı ve karantina şartını kaldırdığını duyurdu. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin bir bilgilendirme yaptı.

Suud yönetimi, hac ve umre için ülkeye girişlerde uygulanan PCR, aşı ve karantina zorunluluğunu kaldırdı.

Suudi Arabistan, yurt dışından gelen hacı adayları ve umrecilere yönelik PCR testi, karantina ve aşı zorunluluğunu tamamen kaldırıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke dışından gelen hacı adayları ve umrecilerin aşı, PCR ve karantina gerektirmeden ülkeye girebileceği belirtildi.

Bakanlık, aşı yaptırmamış hacı adaylarının ve ziyaretçilerin her türlü vize ile Suudi Arabistan'a girişlerine izin verileceğini aktardı. İçlerinde Türkiye'nin de bulunduğu 33 ülke için yasaklar uygulanmıştı.

TÜRKİYE'DEN HEYET SUUDİ ARABİSTAN'A GİTTİ

2022 yılında hac yapılabilmesi için Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın başında bulunduğu bir heyet Suudi Arabistan'a giderek temaslarda bulundu. 

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cidde’de Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er Rabia'yla görüştü

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığının daveti üzerine Cidde’ye gitti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Cidde’de Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er Rabia'yla görüştü.

İkili görüşmede pandemi sebebiyle iki yıldır ifa edilemeyen hac ve umre konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Görüşmede, Türkiye Cidde Başkonsolosu Mete Zaimoğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun ve Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan da hazır bulundu.​

2022 hac ve umre kayıt sürecine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Konuya ilişkin açıklama yapıldığında haberimizde bulabilirsiniz.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Suudi Arabistan hükûmetinin hem çok sayıda Müslüman'ın hac ibadetini eda etmesini hem de salgına karşı sağlık koşullara uyulmasını önemsediğine işaret edilen açıklamada, bu doğrultuda 2022 hac mevsiminde Suudi Arabistan'ın içinden ve dışından ziyaretçi kontenjanının bir milyona yükseltildiği belirtildi.

Ziyaretçilerin her ülkenin payına düşen sayıya göre belirleneceği aktarılan açıklamada, bu yıl hac için kutsal topraklara kabul edilecek ziyaretçilerde 65 yaş altı olmasının yanı sıra Kovid-19 aşısının temel dozlarını yaptırmış olmaları şartı aranacağı ifade edildi.

Açıklamada, hac ibadeti için Suudi Arabistan'a seyahat eden her yolcunun son 72 saat içinde alınmış negatif PCR test sonucunu ibraz edeceği aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN 2022 YILI HAC TAKVİMİ AÇIKLANDI

Türkiye'den bu yıl 37 bin kişinin hacı adayı olması bekleniyor.

Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu, şevval ayı umre turlarının 2 Mayıs, hac seyahatlerinin ise 7 Haziran'dan itibaren başlamasına karar verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre kurul, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş başkanlığında toplandı.

Bu yılın hac ve umrelerinin değerlendirildiği toplantıda kurul, hac seyahatlerinin 7 Haziran, şevval ayı umre turlarının ise 2 Mayıs 2022'den itibaren başlamasına karar verdi.

Kurulun kararlarına göre bu yıl için yeni bir kura çekimi yapılmayacak ve hac yolcularının tespitinde işlemler 2020 yılı kura sonuçlarına göre yürütülecek. Umre organizasyonunda otel, oda tercihli 1 ve oda tercihli 2 konaklama türlerinde turlar düzenlenebilecek.

HACCA İLİŞKİN KARARLAR

Bu yıl hacca gidecekler, Suudi Arabistan makamlarınca bildirilen hususlar çerçevesinde belirlenecek.

Kayıt hakları 2020'den devredilen hac yolcularının hacca gidip gitmemesine ilişkin tercihleri 25 Nisan-4 Mayıs arasında alınacak.

65 yaş altı hac yolcularına kesin kayıt hakkı verilecek ve bunlara 2023 yılına erteleme hakkı verilmeyecek. 65 yaş üstü hac yolcularının kayıt hakları, geçen yıl alınan karar çerçevesinde gelecek yıla ertelenecek.

Kayıt bağlantılarında 65 yaş üstü ve altı hac yolcularının bir arada bulunması durumunda 65 yaş altı yolcular, talep etmeleri halinde bağlantısından koparılarak hacca gidebilecek, 2023 yılına ertelemek isteyenlerin ise hakları, geçen sene alınan karar çerçevesinde 2023'e ertelenecek.

Açıklamada, kurulun hac ve umre yolcularına yurt içinde ve yurt dışında verilecek eğitim, rehberlik, konaklama ve diğer hizmet kalemlerine ilişkin hususların da kararlaştırıldığı bildirildi.

HACCA KİMLER GİDEBİLİR?

Dinimizde her Müslümana farz olan ibadetler belli başlı şartlara bağlanmıştır. Bu şartları elinde bulunduran her Müslüman, kendisine farz kılınmış olan ibadetlerden sorumludur.

Haccın şartları şu şekilde sıralanabilir:

1- MÜSLÜMAN OLMAK:

Birçok kaynakta Kabe'nin Hz. Adem'den bu yana olduğu yazılıdır. Birçok kez kafirlerin saldırısına uğrayan Kabe, sel felaketi nedeniyle de yıkılmıştır. Allah'ın emriyle Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail Kabe'i yeniden inşa etmiş ve Hacer'ül Esved'i Kabe'deki yerine koymuşlardır.

Kabe, her Müslüman için kutsaldır ve Hac ibadeti de her Müslüman için farz kılınmıştır.

2- AKIL BALİĞ OLMAK:

Buluğ çağına giren her Müslümana namaz, oruç, zekat ve Hac ibadetleri farzdır. Erkekler 12 - 14 yaş, kız çocukları ise 10 - 11 yaşları arasında ergenlik çağına girer.

3- ÖZGÜR OLMAK:

Haccın şartlarından bir diğeri herhangi bir yerde hapsedilmemek ve esir tutulmamaktır.

4- HACCIN VAKTİNDE YAPILMASI:

Dinimizde tüm ibadetler için bir vakit belirlenmiştir. Hac ibadeti arefe gününde ve Kurban Bayramında yapılır.

HACCIN YÜKÜMLÜLÜK ŞARTLARI NELERDİR?

Haccın yükümlülük şartlarına istitaat denir. Bir Müslümanın Hac ibadetinden sorumlu olması için öncelikle akil baliğ olması gerekir. Bunun dışında sağlıklı olmak da yükümlülük şartları arasında yer alır.

Son olarak Hac ibadetini yerine getirmek için mali imkanların yeterli düzeyde olması gerekir. Bunun için hiç kimseye borçlu olmamak gerekir. Peygamber efendimiz, parası olup da borcunu ödemeyen kişilerin zulüm günahını işlemekte olduğunu söylemiştir. Bu nedenle her Müslüman önce borcunu ödemeli, sonra Kabe'ye giderek Hac ibadetini eda etmelidir.


 

Yorumlar