Aşılamada sıra 18 yaş ve üzerine geldi

Sağlık Bakanı Koca, aşılamada sıranın 18 yaş ve üzeri vatandaşlara geldiğini açıkladı. 18 yaş ve üzeri herkes Cuma gününden itibaren randevu alabilecek.

Google Haberlere Abone ol
Aşılamada sıra 18 yaş ve üzerine geldi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.

Sağlık Bakanı Koca, aşılamada sıranın 18 yaş ve üzeri vatandaşlara geldiğini açıkladı. 18 yaş ve üzeri herkes Cuma gününden itibaren randevu alabilecek.

Toplantının gündeminde, aşı sevkiyatlarındaki son durum, aşılama programındaki gelişmeler, Hindistan'da ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan Delta varyantı vardı.

Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunuyor:

- Salgın günlerini aşılanarak atlatacağız. Salgının kısa sürede sona ereceğine inancım tam.

- Salgın süresince salgından yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik.

- Kalp krizi teşhisleri salgın döneminde yüzde 50 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla arttı.

- Hastalığı geçirdikten 45 gün sonrasında 65 yaş üzerinde vefatın iki kattan fazla arttığını tespit ettik. Gelecek 3 yıl bu hasarı telafi etmekle geçecek.

- 18 yaşından gün almış herkes cuma gününden itibaren aşı randevusu alabilecek. 18 yaşından gün almak ne demek

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA AŞILARIN YAN ETKİLERİNİ AÇIKLADI:

"Ülkemizde aşının yan etkileri çok yakın takip ediliyor. Aşı sonrası istenmeyen etki izlem sistemi sayesinde bu bilgiler toplanarak değerlendiriliyor. Aşılardan sonra gördüğümüz yan etkileri şöyle söylememiz lazım; bir tanesi aşının yapıldığı yerdeki yan etkiler, şişlik, kızarıklık, ağrı gibi. Her iki türdeki aşının yan etkisi de 24 saatten çok uzun sürmüyor. 100 kişiden 8'inde 2 gün kadar kolda ağrının devam ettiğini görüyoruz. Tüm vücudu etkileyen yorgunluk, halsizlik gibi etkiler de görülebiliyor. Aşı olanların yüzde 10 ila 15'inde görülen etkiler bunlar. Bunların hiçbiri kalıcı değil. Bu etkiler arasında baş ağrısı, çok nadiren 3 gün kadar sürüyor."

BİLİM KURULU ÜYESİ SERHAT ÜNAL: SINOVAC'IN FAZ-3 ÇALIŞMALARI LANCET'TE YAYIMLANACAK

"Türkiye'de yapılan Sinovac Faz-3 çalışması önümüzdeki haftalarda uluslararası tıp dergisinde Lancet'te yayınlanacak. Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde yürütülen yerli aşı çalışması yapılıyordu. Bununla ilgili hazırlıklarımızı bitirdik. TURKOVAC'ı en kısa zamanda dünya tıbbına kazandırma çalışması içerisinde olacağız."

Yorumlar