Yaşından gün almak ne demek?

Yaşından gün almak ne demek veya 18 yaşından gün almak ne anlama geliyor. Özellikle de koronavirüs aşısının 18 yaş ve üzerine yapılacağı açıklandıktan sonra birçok vatandaş bu sorunun cevabını arıyor. İşte yaşından gün almak ne demek anlamı:

Google Haberlere Abone ol
Yaşından gün almak ne demek?

Yaşından gün almak ne demek veya 18 yaşından gün almak ne demek, ne anlama geliyor, anlamı nedir? Covid-19 aşısının Cuma gününden itibaren 18 yaş ve üzerine yapılacağı açıklamnmasından sonra birçok vatandaş yaşından gün almak veya 18 yaşından gün almak ifadesinin ne anlama geldiğini soruşturuyor. İşte anlamı:

Yaşından gün almak ne demek?
Yaşından gün almak ne demek?

 

İnsan doğduğu anda 0 (Sıfır) yaşında doğar ve 1 yaşına gelene kadar 1 yaşından gün alma ya başlar. Doğduğundan 1 yıl sonrası ise yani ilk doğum gününde 1 yaşında olur. Buna ise 1 yaşını doldurmuş olmak denir.

Kaç yaşında olduğunuzu ve kaç yaşından gün aldığınızı öğrenmek için ise bir yaş hesaplama aracı kullanmanız gerekir.

Şimdi bu basit açıklamadan sonra daha kolayca uzun uzun gün alma ve yaşı doldurmuş olmanın anlamına detaylıca bakalım.

YAŞ NEDİR?

Yaş, insan doğumuyla başlayıp yıl birimine göre ölçülen zamana verilen isimdir. Yaş konusu farklı düşünce ve yorumlara açık bir konudur. Çünkü genel olarak yaşında olma ve yaştan gün alma konuları yanlış yorumlanır.

Kişinin yaşının tam olarak ne olduğu, hangi yaştan gün aldığı gibi konular karışık olduğu için farklı ve çoğunlukla yanlış yaş hesaplamaları yapılmaktadır.

Kişinin yasal haklarına sahip olduğu yaş, iş başvurularında aranılan yaş ve resmi işlemlerin yapılma anında aranan yaş gibi kriterler yaşın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

YAŞTAN GÜN ALMA NEDİR?

Yaş konusunda insanların en çok aklını karıştıran yaştan gün alma olayıdır. Bu gibi durumlarda insanlar kaç yaşından veya hangi yaştan gün aldıklarını bilmemektedir. Yaştan gün alma, yasal yaş sınırı, askerlik yaşı hesaplama, bedelli askerlik yaşı, iş başvurusu yaşı gibi konularda işinize yarayan bir terimdir.

Bir kişinin yaşından gün alması mevcut yaşının bir üst yılından gün alması anlamına gelir.

YAŞTAN GÜN ALMA NASIL HESAPLANIR?

Yaştan gün almayı en iyi şekilde bir örnekle açıklarsak;

1 Ocak 1990 yılında doğmuş bir insan şu anda (Bu konu 30.06.2019 tarihinde yazıldı) 29 yaşındadır.

Şu anki yılı doğum yılından çıkarırsanız yaşınız ortaya çıkacaktır.

2019 – 1990 = 29

Bu çıkan yaşa + 1 eklerseniz. Kaç yaşından gün aldığınızı bulmuş olursunuz.

29 + 1 = 30

1 Ocak 1990 yılında doğmuş bir kişi bu yıl (30.06.2019) 30 yaşından gün almış olur.

Başka bir örnek vererek konuyu daha iyi anlayalım;

Henüz yeni doğmuş bir bebek 0 (Sıfır) yaşında olur ve 1 yaşından gün almaya başlar. Yani çocuk doğar doğmaz 1 yaşında demeyiz. 1 yaşından gün almış deriz.

ÖNEMLİ: Bu hesabın doğru olması için hesapladığınız yıl doğum gününüzün geçmiş olması gereklidir. Yani bugün 30.06.2019 eğer doğum gününüz bu tarihten sonraysa daha o yaşınızı doldurmuş sayılmazsınız ama bu tarihten önceyse mesela 3 Şubat 2001 gibi yaşınızı doldurmuş sayılırsınız. Daha kesin sonuç için yaş hesaplama aracı kullanın.

Örneklerle de anladığımız üzere yaştan gün alma hesaplaması mevcut yaşın bir yıl üstündeki yaşından gün aldığını gösterir.

Eğer bu konuyu hesaplamak için zorlanıyorsanız, internet üzerinde bulunan yaş hesaplama aracı aracılığıyla hesaplama yapabilirsiniz.

Yaşını Doldurmuş olma, Yaşında Olma Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Yaşını doldurmuş olma durumunu hesaplamak oldukça kolaydır. Yukarıdaki örnekte 1 Ocak 1990 da doğmuş kişinin 2019 (Bugün) kaç yaşında olacağını hesaplamıştık.

Şimdi aynı örnekle yaşını doldurmuş olma, yaşında olma ve yaşından gün alma olayını açıklayalım;

1990 – 2019 = 29 Yaş

29 Yaşını Doldurmuş

29 Yaşında

30 Yaşından gün almış

Bu hesabın doğru olması için bu yıl doğum gününüzün geçmiş olması gereklidir. Daha kesin sonuç için yaş hesaplama aracı kullanın.

Doğduğunuz yılı şu anki yıldan çıkardık, 2019 yılındaki doğum günümüz geçtiği için karşımıza çıkan 29 rakamı, bizim 29 yaşımızı doldurduğumuzu ifade eder ama 2019 yılındaki doğum günümüz geçmemiş olsaydı.

Şu anda 28 yaşını doldurmuş ve 29 yaşından gün almış olacaktık. Doğum günümüz 1 Ocak 1990 olduğu için 29 yaşını doldurmuş ve 30 yaşından gün almışız demektir.

Bence bu konuyu da öğrendik.

18 YAŞ NE ZAMAN DOLDURULUR?

En çok sorulan yaş sorusu ne zaman 18 yaşında olurum, 18 yaşıma ne zaman girerim gibi sorulardır. Çünkü 18 yaş yasal yaş sınırıdır. 18 yaşını doldurduktan sonra kişi yaptıklarından kendi yükümlüdür.

Kaç yaşında olduğunuzu ve kaç yaşından gün aldığınızı yukarıdaki yazılarda öğrendik. Bence bu hesaplamayı oldukça basit olarak yapabilirsiniz.

Örneğin 3 Mart 2001 tarihinde doğduğumuzu varsayalım;

Bugün 30 Haziran 2019 olduğu için 3 Mart 2019’da 18 yaşında olmuşuz (18 yaşını doldurduk) ve 19 yaşından gün almaya başlamışız demektir.

İkinci örnekte şöyle olsun. 3 Temmuz 2001 tarihinde doğduğumuzu varsayalım;

Bugün 30 Haziran 2019 olduğu için 3 Temmuz 2019 da kutlamamız gereken doğum günümüzü daha kutlamamışız. Bu yüzden şu anda 17 yaşındayız ve 18 yaşını doldurmaya 3 günümüz kalmış.

25 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK NE DEMEK?

Bir kişinin hangi yaştan gün aldığını hesaplamak ile hangi yaşta olduğunu öğrenmek aslında mantık olarak aynıdır. Yaşını bilen kişi buna + 1 ekleyerek kaç yaşından gün aldığını öğrenmiş olur.

Başlıkta 25 yaşından gün almamış olmak derken istenen 23 yaşını doldurmuş ama 24 yaşını doldurmamış , 24 yaşından gün alan kişidir. Çünkü kişi yaşını doldurduktan sonra bir sonraki yaştan gün almaya başlar.

35 YAŞINDAN GÜN ALMAMIŞ OLMAK NE DEMEK?

Ülkemizde askerlik, iş başvurusu, yasal hakların kazanıldığı yaş gibi birçok konuda yaş hakkında bazı durumların oluşmuş veya oluşmamış olduğuna bakılır.

Türkiye de çeşitli uygulamalar için dikkate alınan yaşların başında 35 yaşı gelmektedir. Bu yaş sınırı özellikle birçok iş başvurusunda sınır kabul edilmektedir.

Devlet kamu kurum, kuruluşlarında ve özel sektörde yapılan iş alımlarında genel olarak 35 yaşından gün almamış olması ifadesi kullanılır.

35 yaşından gün almamış demek kişinin an itibariyle 33 yaşında olması gerektiğini ve 34 yaşından gün alması gerektiğini gösterir.

35 yaş olayında dikkat edilmesi gereken kurumun Sınav tarihi, başvuru tarihi, atama tarihi, yasanın yürürlüğe girdiği tarih veya yılbaşı tarihi itibariyle mi açıklamalarına dikkat edilmesi gerekir.

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN 30 YAŞINDAN GÜN ALMA

Bedelli askerlik konusunda daha önceki dönemlerde 30 yaş gibi sınırlar oldu. Bunları da yukarıdaki örneklerdeki gibi hesaplayabilirsiniz.

Son askerlik yasası ve bedelli yasası netleşmediği için kesin bir şey söyleyememekteyim ama 2019 yılı için Bedelli askerlik ücretinin 31bin TL’de sabit kalacağı bilinen bilgiler arasında yer alıyor.

Kaynak: Hesaplator.com sitesi


 

Yorumlar