16 Temmuz tatil olacak mı? Karar verildi mi? Bayram tatili kaç gün?

16 Temmuz tatil olacak mı? Karar verildi mi? Kurban Bayramı tatili kaç gün, bayram ne zaman? Hangi günlere denk geliyor? Kurban kesmek farz mı? Kurbanlık fiyatları belli oldu, kurbanda kurbanlık kesmek farz mı? Kurban Bayramı hakkında merak edilen her şey bu haberimizde.

Google Haberlere Abone ol
16 Temmuz tatil olacak mı? Karar verildi mi?

16 Temmuz tatil olacak mı? Karar verildi mi? Kurban Bayramı tatili kaç gün, bayram ne zaman? Hangi günlere denk geliyor? Kurban kesmek farz mı? Kabine toplantısında kurban bayramıyla alakalı konular ele alınacak mı? Kurban bayramı tatili hangi günlere denk geliyor, bu yıl da Kurban  Bayramı tatili 9 gün olarak mı belirlendi yoksa sadece 4 gün mü? Kurban Bayramını heyecanla bekleyen vatandaşların kafalarında bu ve buna benzer birçok soru  işareti var. Kurban Bayramı tatili kaç gün, bayram ne zaman? Hangi günlere denk geliyor? 16 Temmuz tatil olacak mı? Karar verildi mi? Kurban kesmek farz mı? İşte Kurban bayramı, bayram tatili ve kurbanlık hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Kurban Bayramı tatili kaç gün, bayram ne zaman? Hangi günlere denk geliyor? Kurban kesmek farz mı?
Kurban Bayramı ne zaman Tatil kaç gün Hangi günlere denk geliyor Kurban kesmek farz mı

 

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

İslam aleminin mübarek iki bayramından biri olan Kurban Bayramı bu yıl 19 Temmuz 2021 Pazartesi günü arefe gününden sonra Salı 20 Temmuz 2021 Salı günü başlıyor.

Kurban Bayramı tatili kaç gün, bayram ne zaman? Hangi günlere denk geliyor? Kurban kesmek farz mı?
Kurban kesmek farz mı?

 

Bayramın birinci günü 20 Temmuz'da idrak edilecek.

Kurban Bayramı 1. Günü: 20 Temmuz Salı

Kurban Bayramı 2. Günü: 21 Temmuz Çarşamba

Kurban Bayramı 3. Günü: 22 Temmuz Perşembe

Kurban Bayramı 4. Günü: 23 Temmuz Cuma

19 Temmuz Arefe günü olduğu için tatil edileceği beklentisi var. 

17 ve 18 Temmuz da hafta sonu olduğu için bayram tatilinin 9 güne uzaması beklentileri oluştu. 

15 Temmuz da resmi tatil olduğu için arada kalan 16 Temmuz'un tatil edilmesi de beklentiler arasında yerini aldı.

Turizm ve seyahat dünyası tatil beklentisi içinde; çalışanlar ve tatil yapmak isteyenler de aynı şekilde; ancak işverenler ve iş dünyası zaten pandemi mnedeniyle yavaşlayan, aksayan işler nedeniyle tatil istemiyor. 

Konuyla ilgili hükümetten şu ana kadar alınmış bir karar yok.

Şu ana kadar gelinen noktada 16 Temmuz ve 19 Temmuz'un tatil edildiğine dair bir işaret yok.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

Kurban Bayramı 2021 yılında kaç gün tatil olacağı merak ediliyor. Normal şartlarda Kurban Bayramı'nın tamamen hafta içine denk geldiği her yıl 9 günlük tatil ilan edilirdi. Bayramın hafta sonuna denk gelmesi halinde ise Kurban Bayramı genelde sadece 4,5 gün olurdu. Bu yıl ise tarihlerden de anlaşıldığı üzere Kurban Bayramı günlerinin tamamı hafta içine denk geliyor. Ancak 9 günlük tatil için hükümet kararı bekleniyor. 

Kurban Bayramı tatili kaç gün, bayram ne zaman? Hangi günlere denk geliyor? Kurban kesmek farz mı?
Kurban Bayramı'nda koç ve boğa kesmek öncelikli tercihler arasında yer alır.

 

Tatil kararının yarın (5 Temmuz 2021 Pazartesi) düzenlenecek olan Kabine Toplantısında el alınması ve kabine toplantısından sonra açıklama yapılması bekleniyor. Beklentiler ve işaretler Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olacağı yönünde, ancak kesin olarak resmi açıklama gelmeden bir şey söylemek mümkün değil. 

KURBAN KESMEK FARZ MI?

Kurban Bayramı yaklaşırken kafalarda en çok dolaşan soru işaretlerinden biri de "Kurban kesmek farz mı, kimler kurban kesmek zorunda veya kimler kurban kesebilir?" soruları oluyor. 

Kurban kesmek farzmı Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda cevaplanmış durumdadır. İşte Diyanet'in Kurban kesmek farz mı sorusuna verdiği cevap: 

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

Kurban Bayramı tatili kaç gün, bayram ne zaman? Hangi günlere denk geliyor? Kurban kesmek farz mı?
Kurban kesmek farz mı, kimler kurban kesebilir?

 

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429).

Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).

Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR VEYA KURBAN KİMLERE FARZ?

Kurban kesmenin kimlere farz olduğu veya kimler kurban kesmekle yükümlüdür soruları da cevap arıyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından bu soru hakkında yapılan açıklama: 

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453).

Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

ZİNCİR MARKETLERDE KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kurban Bayramı vesilesiyle kurbanlık kesmek isteyenler zincir marketler de hizmet veriyor. Zincir marketlerde kurbanlık fiyatları değişiyor. Ürünlerini müşteriyle buluşturan marketlerden CarrefourSA, farklı kurbanlık paketi seçenekleri sunuyor. Firma, en az 17 kilogramlık sakatat dahil "Kıvırcık Koç Kurban Paketi"ni 1950 liradan satıyor. Büyükbaş kurbanlıkta ise en az 20 kilogramlık bir hissenin fiyatı 2050 lira olarak belirlendi. Büyükbaş kurbanlık etlerini bayramın 4. günü teslim almak isteyen müşterilere özel indirim uygulanıyor. Bayramın son günü yapılacak teslimat için ise hisse fiyatı 1950 lira olarak belirlendi. Kesilen kurbanlıkları müşterilerin adreslerine ücretsiz teslim edecek olan CarrefourSA, anlaşmalı bankaya ait kredi kartına indirim ve 9 taksit imkanı sunuyor.

A101 VE MİGROS KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kurbanlıkların satışına başlayan ve ücretsiz teslimat hizmeti sunan Migros en az 12 kilogramlık kurbanlık koçu 1795 liradan, 16 kilogramlık koçu 1950 liradan alıcıyla buluşturuyor. Firma, büyükbaş kurbanlıkta ise minimum 25 kilogram sakatatsız kemiksiz et olan bir hissenin fiyatını 2295 lira olarak belirledi. Migros, Money Bonus Kredi Kartı sahiplerine 125 lira indirim, anlaşmalı bankaların kredi kartlarına 6 ay taksit imkanı sağlıyor. Mağazalardan teslim alımlarında ise kuşbaşı ve kıyma hazırlığı gibi kasaplık hizmetleri ücretsiz sunuluyor.

Bir başka zincir market A101 kurbanlıkların satışına peşin fiyatına farklı bankaların kartlarına göre 8 ila 10 taksit imkanı sunuyor. Market, en az 16 kilogramlık Karaman koçunu 1695 liradan, büyükbaş kurbanlıkta en az 20 kilogram olan bir hisse fiyatını 1795 liradan satıyor. A101, anlaşmalı bankaların kredi kartlarına indirim olanağı da tanıyor. Firma müşterilerine bağış seçeneğini de veriyor. Çağdaş marketler zinciri de en az 16 kilogramlık kurbanlıkları 1490 liradan sınırlı sayıda satışa sundu. Firma, kurbanlık kolisinin adrese teslimat bedelini 60 lira olarak belirledi.


Yorumlar