10 büyükelçi kim son dakika büyükelçi krizinde son durum nedir, çözüldü mü?

Türkiye'nin içişlerine aleni şekilde müdahale eden 10 büyükelçinin geri adım atmasıyla "büyükelçi krizi" büyük oranda çözüldü. Geri adım sonrasında büyükelçiler sınır dışı edilmeyecek. Peki, 10 büyükelçi kim son dakika büyükelçi krizinde son durum nedir, çözüldü mü?

Google Haberlere Abone ol
10 büyükelçi krizi çözüldü, sınır dışı yok

10 Büyükelçinin Osman Kavala çıkışına tepkilere ilişkin ABD ve Hollanda Büyükelçiliklerinden yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi'nin 41. Maddesine bağlı olduklarının altı çizildi. Bu madde, büyükelçilerin bulundukları ülkenin içişlerine saygı duymasını gerektiriyor. Peki, 10 büyükelçi kim son dakika büyükelçi krizinde son durum nedir, çözüldü mü?

Açıklamada 'ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41’Maddesine riayet etmeyi teyit eder' ifadelerine yer verildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

10 Büyükelçinin Osman Kavala çıkışına tepkilere ilişkin ABD Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından yeni bir açıklama yapıldı. Açıklamada "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadelerine yer verildi.

Kanada, İsveç Norveç ve Hollanda da benzer mesajlar paylaştı. Norveç ve İsveç elçiliklerinin hesapları ABD'nin mesajını retweet etti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İKNA OLDU

Büyükelçilerin skandal 'Kavala' sözlerinden geri adım atmalarının ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk açıklama geldi. Yapılan açıklamada Büyükelçilerin tutumunun Başkan Erdoğan tarafından olumlu karşılandığı belirtildi.

'GERİ ADIM ATTILAR'

CNN TÜRK canlı yayınına konuk olan Melik Yiğitel, 'Bu çok net bir geri adım. Viyana Sözleşmesi’nin 41’Maddesine bağlı olduklarını söyleyerek geri adım attılar' dedi.

Yiğitel, 'Bundan sonra benim tahminin bu açıklamadan sonra 'istenmeyen adam' kararı gözden geçirilebilir' ifadesini kullandı.

Dr. Eray Güçlüer ise 'Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesi o ülkenin, yani kabul eden ülkenin herhangi bir şekilde içişlerine karışılmayacağını ifade eder. Amerika üzerinden verilen mesajda şu söylenmek isteniyor "İçişlerine karışıklık gibi değerlendirilmesin" diye algılansın deniyor. Dolayısıyla bu bir anlamda, Türkiye'nin tepkisine karşı bir savunma açıklaması. Şunu demediler, "Türkiye haksız" demiyorlar. "Yanlış anladınız, içişlerinize karışmıyoruz" diyorlar.' ifadelerini kullandı.

'Diplomatik dille özür dilediler' diyen Melik Yiğitel 'Bu bir daha olmayacak anlamına da geliyor. Özür olarak algılanır. Benzer ülkelerin de aynı açıklamayı yapması bu anlama geliyor' ifadelerini kullandı. Yiğitel sözlerine şöyle devam etti;

'Diplomatik dil düz konuşma diline benzemez. Diplomatik dilde özür böyle dilenir. Çözümsüzlüğe sokmak değil bu açıklamayla kararı gözden geçireceklerini düşünüyorum. Bizi yanlış anladınız, bir duyarlılığımız ifade etmek istedik, iç işlerinize karışmak niyetinde değiliz. Sizin burada durumu aynı yol ve yöntemle düzeltmeniz gerekiyordu. Büyükelçiler bunu yapıyor şu anda. Türkiye gücünü gösterdi ve geri adım attırdı. Olay istenmeyen adama gitmez. Bu açıklamamlar normalleşmeye götürür durumu'

Profesör Ferhat Pirinççi, 'Kendi yarattıkları krizi kendileri düzeltmeye çalışıyorlar. Diplomasi tarihine geçecek bir durum olacaktı. Bu açıklama Türk diplomasisinin kararlılık ve caydırıcılığını kanıtlamış oldu' dedi. Pirinççi bunun Türk dış politikası açısından önemli bir dönemeç olarak tarihe geçeceğinin altını çizdi.


 

Yorumlar