1 milyon Çeçen Arakan için meydanlara indi

Myanmar hükümeti ile silahlı çeteler tarafından Arakan'da uygulanan zulüm Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de 1 milyona yakın Müslümanın katılımıyla protesto edildi. Protesto gösterisinde konuşan Çeçenistan Devlet Başkanı Kadirov, Putin'e yaptığı çağrıda Myanmar'daki zulmü durdurması için ağırlığını koymasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
1 milyon Çeçen Arakan için meydanlara indi

Sonhaberler | Haber Merkezi

Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti’nin başkenti Grozni’de 1 milyondan fazla kişi, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik katliamı protesto etti. Grozni’de 1 milyondan fazla kişi, Myanmar’da Müslümanları hedef alan şiddet olaylarına dikkati çekmek için şehir merkezinde gösteri düzenledi. Çeçenistan Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramazan Kadirov ve İnguşetya Müftüsü İsa Hamhoyev’in de katıldığı protestoda, üzerinde Rusça ve İngilizce "Myanmar'daki soykırımı durdurun", “Burma’daki Müslümanlara yönelik vahşeti durdurun” yazılı dövizler taşındı.

Gösteri, “Çeçenistan’ın Kalbi” camisinde kılınan öğle namazıyla son buldu. Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yaklaşık 1 milyon 100 bin kişinin bulunduğu gösteriye çevre bölgelerden de on binlerce katılım olduğu belirtildi. Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında, 25 Ağustos'tan beri çok sayıda Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakıldı.

KADİROV'DAN DİKKAT ÇEKEN SÖZLER

Çeçen lider Ramzan Kadirov’un, ''Eğer Rusya Myanmar yönetimini destekler tutum takınırsa bu durumda ben Rusya ile beraber olmam'' demesi dikkat çekti. Kadirov, gösteride, en yakın müttefiklerinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yazdığı mektubu okudu, ''Sayın Vladimir Vladimiroviç Putin! Kafkaslar bölgesi Müslümanları olarak size Rusya ulusunun önder ve lideri olarak hitap ederek, Myanmar'daki Müslüman katliamını durdurmanızı talep ediyoruz. Sizden dünyadaki ağırlık ve otoritenizi kullanarak bu vahşete dur demenizi istiyoruz'' dedi. 

''TÜRKİYE ELİNDEN GELENİ YAPTI''

Instagram hesabında yayınlanan çekimde Türkiye’den de söz eden Kadirov, ''Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Myanmar yönetimini Arakan Müslümanları katliamı nedeniyle kınama konuşması yaptığını biliyorum.

Türkiye’nin Myanmar’a komşu ülkelerden kaçan Müslümanlara kucak açması çağrısında da bulundu. Türkiye elinden geleni yaptı, ancak duruma etki edemediği ortada. Biz Çeçenistan olarak nasıl yardım edebileceğimizi yerinde belirlemek için Türkiye üzerinden heyetler gönderdik. Elimizden gelen yardımı biz de vermeye hazırız'' ifadelerini kullandı.

Yorumlar

selim ne varsa çeçen kardeşlerimizde var gene