'Ücretli poşetle' bir yılda çevremiz 150 bin ton plastikten kurtarıldı

Ücretli poşet uygulaması vesilesiyle bir yıllık süreçte çevre kirliliği 150 bin ton plastik atıktan kurtulmuş oldu.

Google Haberlere Abone ol
'Ücretli poşetle' bir yılda çevremiz 150 bin ton plastikten kurtarıldı

İlk başlarda vatandaş tarafından tepkiyle karşılanan ücretli poşet uygulamasının olumlu sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Poşetlerin ücretli olması vesilesiyle çevremiz bir yıllı süreçte 150 bin tonluk plastik atıktan kurtulmuş oldu. Rakamlar, başta çevreciler olmak üzere duyanları sevindirecek türden.

Ücretli poşet uygulamasıyla ilgili veriler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

Buna göre, ücretli poşet uygulamasının başladığı 1 Ocak'tan sonraki 11 aylık dönemde 150 bin ton plastik tasarrufu sağlandı.

Türkiye genelinde kullanım oranı yüzde 77,27 düşerken, 11 ayda yaklaşık 150 bin ton plastik tasarrufu sağlandı.

Dünya genelinde her yıl 5 trilyon adet plastik poşet kullanılıyor. Türkiye'de ise bir yılda 35 milyar adet plastik poşet kullanılıyordu. 

Ücretli poşet uygulamasından sonra bu oran yüzde 77 oranında düştü. Yani Türkiyede ayda ortalama 35 adet poşet kullanan bir vatandaş artık sadece 10 adet kullanıyor. 

Ücretli poşet uygulaması sadece Türkiye'de yok. Buna göre; Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Hırvatistan, Çekya, Estonya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Slovakya, Slovenya, İsveç, İngiltere ve İskoçya'da da plastik poşetlerden ücret alınıyor.

Plastik poşette sağlanan başarıdan sonra bakanlık plastik, cam ve metal ambalajlarda da "depozito" uygulaması başlatma kararı aldı. Uygulama 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.

Yorumlar