'Ne olursa olsun terörü bitireceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun Allah'ın izniyle bu terörü bitireceğiz." dedi.

Google Haberlere Abone ol
'Ne olursa olsun terörü bitireceğiz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun Allah'ın izniyle bu terörü bitireceğiz. İnşallah 16 Nisan, bunun müjdecisi olacaktır." dedi.

Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediyesince Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti.

Diyarbakır'da dün düzenlenen toplu açılış törenindeki izlenimlerini aktaran Erdoğan, Diyarbakır'ın 16 Nisan'da yapılacak referandumda "evet" diyeceğini söyledi. Erdoğan, "Özgürlüklerin, barışın, hürriyetin dünkü bir araya gelişle yeni bir milat oluşturduğu bir yapıyla yollarda, meydanda, Diyarbakır da baktım ki 'evet' diyor." ifadelerini kullandı.

Ülkenin gelişmesine faydasına olan, iyi ve güzel gelişmelerin şartının istikrar ve güven olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, 1960'tan beri istikrar ve güven ortamımızı tehdit eden onlarca hadise yaşadığımız halde gereken tedbiri alamadık. Gerçi, bugün hepsini de saygıyla andığımız Özal'dan Demirel'e, Erbakan'dan Türkeş'e ve Yazıcıoğlu'na kadar tüm liderler, tecrübeleri sonunda hep aynı noktada buluşmuşlardır. Nedir o? Başkanlık sistemi...Ama bir türlü adım atılamamıştır.

Açık konuşmak gerekirse biz de iktidara geldiğimizden beri içimizde bir ukde olarak yer almasına rağmen örneğin şahsım Belediye Başkanlığımdan itibaren hep bunu dillendirmişimdir. Ama gereken mesafeyi kat edemedik. Çünkü karşımıza sürekli çeşitli engeller çıkartıldı. Bir fırsatını bulup 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi krizi sırasında bu sürecin ilk adımını attık. Bu adım, cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesiydi. O zaman pek çokları bu kararın ne anlama geldiğini bilmiyordu ama biz ne yaptığımızı çok iyi biliyorduk. Doğru olan, bu sisteme 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde geçmekti. Fakat, 2013 yılı baharından itibaren kesintisiz bir şekilde öyle büyük saldırılara maruz kaldık ki inanın bana, bu meseleyi gündeme getirmeye dahi fırsat bulamadık."

O süreçte yaşananları dile getiren Erdoğan, "Neydi onlar? Gezi olayları, 17-25 Aralık emniyet-yargı darbe girişiminin ardından peş peşe yaşadığımız seçimleri biliyorsunuz, değil mi? 7 Haziran seçimleri sırasında bu konuyu yeniden ülkemizin gündemine getirdim. Şehir şehir gezip, milletime yeni anayasa ve onunla birlikte başkanlık sistemini ve ona olan ihtiyacımızı anlattım. Cevabı, milletimizin iradesini hiçe sayarak, milletimizi, ülkemizi yeniden koalisyon dönemlerinin karanlığına itmeye yönelik meydan okumalarla aldık." diye konuştu.

Ana muhalefet temsilcilerinin "Sistem değişmezse bir şey olmaz. Herkes işine devam eder.' şeklinde açıklamalarda bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Muhalefetin böyle dediğine bakmayın. Her konuda olduğu gibi bu hususta da yalan söylüyor. Hatırlayın, 7 Haziran akşamı sonuçlar dahi resmen açıklanmadan ne dediler? 'Sivil darbe önlendi. Cumhurbaşkanlığı makamının meşruiyeti tartışmalı hale gelmiştir. Siyaseten ve hukuken boşlukta bir kişi var.' dediler. Hatırlıyorsunuz değil mi? Yani istikrarsızlık çığırtkanlığı yaptılar.

Hemen ardından Diyarbakır'da 53 kardeşimiz öldürüldü. Öldürülenler Kürt, öldürenler de Kürt. Hani bu alçaklar Kürtlerin temsilcisiydi? Dün, Diyarbakır'da da anlattım. Bunlar hiçbir zaman benim Kürt kardeşlerimin temsilcisi olmadı. Bunlar Kürt kardeşlerimi, ellerinde silahlarla tehdit ettiler ve evlerine girerek evlerinin içinde tüneller açarak, evleri tünellerle birbirlerine bağladılar. Evlerin altında adeta suni şehirler hazırladılar. Bunları yaptılar ama şu anda o açtıkları çukurlara gömülüyorlar. Ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun Allah'ın izniyle bu terörü bitireceğiz. İnşallah 16 Nisan, bunun müjdecisi olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı yetkilerimi kullanarak 'tekrar seçim' dedik ve 1 Kasım'daki seçimle bunların heveslerini benim milletim kursaklarında bıraktı. 16 Nisan ise tüm bu kriz tüccarlarına verilecek tarihi bir cevap olacaktır. Bu cevaba hazır mıyız? Ankara 16 Nisan'da darbecilere bir daha meydanı bırakmamak için 'evet' diyor mu? Ankara, 16 Nisan'da Feto ihanet çetesini bir daha bu ülkeye zarar veremeyecek hale getirmek için 'evet' diyor mu? Ankara bölücü terör örgütüne ve ülkemize kem gözle bakan herkese dersini vermek için 'evet' diyor mu?"

"Bundan sonraki tokat, daha da büyük olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz 2016'da FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimi hakkında bilgi vererek, "Siyasi kaos hesapları tutmayanlar, 15 Temmuz gecesi Feto'nun ordu içindeki militanlarını devreye sokup, darbe girişimi başlattılar. 15 Temmuz darbe girişiminin öncelikli hedefi, ülkenin ve milletin karargahı olan Ankara'yı ele geçirmekti. Bunun için, en çok saldırıyı burada yaptılar, en çok kanı Ankara'da döktüler." diye konuştu.

Vatandaşların "idam" şeklinde slogan atmaları üzerine Erdoğan, bu konudaki düşüncesini daha önce de dile getirdiğini hatırlattı. Erdoğan, "Biliyorsunuz, idam konusundaki kararım bellidir. Buna birileri ihsas-ı rey diyebilir ama bellidir. Neden? Çünkü, 16 Nisan'dan sonra bu konu parlamentoya gelir. Sayın Kılıçdaroğlu, kendisi de olumlu baktığını söylüyor, inşallah, tekrar terse dönmez. Sayın Bahçeli öyle diyor. Sayın Yıldırım'ın zaten kanaatini biliyorum ve parlamentodan geçip bana geldiğinde ben de bu kararı onaylarım." dedi.

Kendilerinde 249 şehidin katillerini af yetkisini bulmadıkları belirten Erdoğan, darbe girişimi sırasında gövdesini tanklara, F-16'lara siper eden Türk milletiyle gurur duyduğunu söyledi. Erdoğan "Onlar zannettiler ki, bu modern silahlarla bu işi bitireceğiz. Bitiremediler. Niye? Onlar tuzaklarını kurdular ama Allah'ın tuzağının üzerinde bir tuzak yoktur, bunu bilmiyorlardı. Tokadı yediler mi? Milletten yediler. 249 şehit verdik, 2 bin 193 gazimiz vardı ama tokadı yediler. Bundan sonraki tokat, daha da büyük olacak." ifadelerini kullandı.

Ankara'nın İstiklal Harbi'nden sonra ikinci defa gazilikle şereflendiğini vurgulayan Erdoğan, "Ankaralılar şehit oldu, gazi oldu ama asla teslim olmadı ve başkentini teslim etmedi, ülkesini teslim etmedi, Meclisini, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni, Genelkurmayını, Emniyet teşkilatımızın binalarını, sokakları, caddeleri darbecilere teslim etmedi. Ulaşabilse başının üzerinden geçen F-16'ları tutup yere çalacak bir inanç ve azimle darbecilere direnen tüm Ankaralılara şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum." diye konuştu.

Yorumlar