Mardin'de 'sulama kanalı' heyecanı

Atatürk Baraj Gölü’ndeki suyun Mardin Ovası’na ulaştırılması için çalışmaların hızlandırılması Mardin’de büyük sevinç ve heyecanla karşılandı.

Google Haberlere Abone ol
Mardin'de 'sulama kanalı' heyecanı
Atatürk Barajı GAP suyunu Mardin Ovası'na ulaştıracak olan 221 kilometrelik kanal çalışmalarında kat edilen mesafeler, bölge çiftçileri tarafından sevinçle karşılandı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalarla Atatürk Baraj Gölü’ndeki suyun 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar Sulama Ana Kanalı'na bırakılmasının ardından, Mardin Ovası Sulama Kanalları yapım çalışmaları da Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyla hızlandırıldı.

“BÖLGEDEKİ GÜVENLİK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKIDA BULUNACAK”

Mardin Derik Üçyolu’na kadar ulaşan kanal çalışmalarının tamamlanmasıyla Mardin Ovası’nda bulunan iki milyon dekara aşkın arazi GAP Suyu ile sulanacak. Bölge tarımının adeta yeni bir nehirle sunacağını kaydeden Mardin STK Platformu Başkanı Mustafa Aydın, bunun gerçekleşmesiyle birlikte alışılagelmiş doğudan batıya göçün biteceğini ve tersine göçün başlayacağını kaydetti.

Bölgede mevsimlik işçi diye bir kavramın olduğunu kaydeden Aydın, “Batıya, Ege'ye, Doğu Karadeniz’e gidip, ormanda çalışıp, ırgatlık yapmak gibi. Gelinlerin, damatların çok dramatik hikayeleri var. GAP suyunun buraya gelmesi sanırım çok büyük bir katkısı olacak. İnsanlar artık parçalı hayat yaşamamış olacak. Bu GAP suyunun sosyal anlamdaki katkısı, ekonomik olarak da Batı’dan doğuya hatta başka başka ülkelerden emek gücü, kol gücü transfer edilebilecek. Buradaki sağlık sektörünü de ekonomi sektörünü de çok farklı endüstri kollarını da etkileyecek. Ürün çeşitliliği ve istihdam alanlarının da çeşitliliğine de olumlu katkısı olacak. Ve bana göre en önemlisi de bizim güvenlik konularımıza, belki de ekonomik kalkınmışlıkla birlikte olup bitenlerin ekonomik temelli gelişmelerdir. Dolayısıyla belki de bu spekülasyonların önüne geçecektir.” dedi.

GAP suyunun Mardin’e yakında akacağına dair yayılan haberleri sevinçle karşıladıklarını belirten çiftçi Abdussamet Yılmaz ise GAP suyunun Mardin Ovası'na gelmesiyle bölgeye tersine göçün başlayacağını söyledi. Yılmaz, “Bu haberler bizleri çok sevindiriyor. Bölge, tarımsal kalkınma açısından daha iyi yerlere gelecektir. Bölgeye suyun gelmesi, beraberinde birçok sorunu da ortadan kaldıracaktır. Örneğin bölgenin en büyük sorunlarından biri olan elektrik sorununu ortadan kaldıracaktır. Bölge insanının iş gücü olarak batıya göçünün önüne geçmiş olacak. Hatta batıdan insanlarımız gelip burada iş sahibi olacaklardır. Sanayide, tarımda ve inşaat sektöründe bu bölge iyi bir noktaya gelecektir. Bu suyun biran önce gelmesinden yanayız.” şeklinde konuştu.

GAP sulama kanalların uzun yıllara dayanan beklenen bir proje olduğunu kaydeden Erdal Öztürk adlı vatandaş ise şunları ifade etti: “GAP sulama kanallarının Mardin’e ulaşacağına dair söylentiler 1984 yılına dayanan söylentilerdir. Umarım bu hükümetin yaptıkları yapacakların teminatıdır şiarıyla; bu hükümet bunu gerçekleştirir ve bu bölge insanlarının başka bölgelere gitmesini engeller ve huzur ortamının gerçekleşmesine vesile olur. Mardin Ovası, dünyanın sayılı ovalarından bir tanesi, dışarıya göç eden insanlarımız bir şekilde geri dönüp, kendi tarlalarıyla kendi iş alanlarıyla ilgilenmesi gerekiyor. Tabi bunun için bir altyapı çalışmasının hazırlanması gerekiyor. Yetiştirilecek besin ve ürünlerin ve bunların ilgili pazarlara ulaştırılması, bunların dünya pazarlarına pazarlanması için hükümetin bir çalışma yapması gerekiyor. Bu gerçekleştiğinde öyle sanıyorum ki binlerce insan çalışabilir ve ürün yetiştirmesinde, ürün aktarımı ve bunun gerisinde kısım kısım alanlarda istihdam edilebilir.” 

“SUYUN GELMESİ TERÖR SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE KATKIDA BULUNACAK”

Mazlum-Der Mardin Şubesi Genel Sekreteri-Gazeteci Mehmet Nezir Güneş de GAP suyunun Mardin Ovası'na ulaşmasında yaşanan gecikmenin bölgeyi gerek sosyal gerekse ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini kaydederek, GAP sulama kanallarının bitirilmesiyle birlikte bölgedeki terör olaylarının kökten çözümüne de katkıda bulunacağını söyledi.

GAP sulama kanallarının tamamlanması çalışmalarının hızlandırılmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Güneş, “Aslında yarım asırdır beklediğimiz çok iyi bir haber. Bölge halkının belki de son yıllarda yaşadığı gözyaşı, terör ve şiddet olaylarının bir teskini olmuştur. Bölge halkı olarak hepimiz ümitliyiz, inşallah böyle bir şey gelir. Mardin’in sulama kanallarına kavuşması, beraberinde birçok sorunu ortadan kaldıracaktır. En basit örneğiyle insanlarımızın sulama sistemiyle istihdam edileceği konuşuluyor. Bu bile bölgede büyük bir sirkülasyon oluşturacak, büyük bir sinerji oluşturacak. Bu şekilde terse göçün startı verilmiş olacak. Bölgede devam eden terör olaylarına harcanan paranın belki de 10’da biri bu alana harcanmış olsa belki de terör olaylarını kökten çözmüş olacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Yorumlar