Bir zamanlar İstanbul'un 9 değil 10 adası varmış

İstanbul'da bundan yaklaşık bin 7 yıl önce bir ada daha vardı. Vordonisi isimli bu ada Marmara'da meydana gelen büyük bir depremden sonra battı. Şimdi ise İstanbul'da 9 ada daha bulunuyor. Muhtemel büyük bir depremde bu adaların nasıl etkileneceği ise bilinmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Bir zamanlar İstanbul'un 9 değil 10 adası varmış

Sonhaberler | Haber Merkezi

İstanbul'un Marmara Denizi açıklarındaki adalarının aslında 9 değil 10 tane olduğu, ancak onuncu adanın büyük bir depremde battığı ortay çıktı. Arkeofili'de Erman Ertuğrul imzasıyla yer alan bilgiye göre Büyükada, Kınalıada, Yassıada, Heybeliada, Sivriada, Burgazada, Sedefadası, Kaşıkadası ve Tavşanadası olarak bildiğimiz İstanbul'un 9 adasından başka bir adası daha vardı. Herkes İstanbul’un bu dokuz adasını bilse de, aslında onuncu adası olduğunu pek kimse bilmez. Bir zamanlar aktif olarak kullanılan bir ada olan Vordonisi adası, İstanbul’un pek bilinmeyen onuncu adası. Bunun nedeni ise 1010 yılında yaşanan büyük İstanbul depremi.

İstanbul’da Dragos ile Küçükyalı arasında, Maltepe sahilinin 700 metre açığında bulunan ve birçok arkeolojik eser barındıran tarihi Vordonisi Adası, Manastır Kayalıkları, Bostancı Çöken Ada ve Höreke isimleriyle de biliniyor. İki adacıktan oluşan Vordonisi’nin Bizans döneminde manastır olarak kullanıldığı biliniyor.

Zamanla bir şehir efsanesine dönüşen Vordonisi, Fener Rum Patrikhanesi’nin MS 500 tarihli İstanbul haritasının tekrar incelenmesi sonucunda yeniden fark edildi. Gizemli adalar, Bizans tarihçisi Semavi Eyice tarafından 1936’da kayıtlara geçti.

İstanbul’un Prenses Adaları’ndan biri olarak nitelendirilen, Dragos ile Küçükyalı arasında, Maltepe sahiline 700 metre açığında bulunan Vordonisi Adası, 1000 yıl önce gerçekleşen büyük İstanbul depremi sonrasında sular altında kalmadan önce Bizans döneminde sürgünlere ve din adamlarına ev sahipliği yapıyordu. 

1010 İstanbul Depremi

Bizans İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da, 1010 yılının Temmuz ayında oldukça büyük bir deprem oldu ve Vordonisi adası bu depremde sular altında kaldı. Vordonisi adasının üstünde yaşayanlarla birlikte suya gömülmesi diğer ada sakinleri için de panik yarattı. Fakat diğer adalar için böyle bir risk olmadığı, çünkü tüm adaların granit kayalıklar üzerinde yer aldığı öğrenildi. Vordonisi adası ise alüvyon bir tabakada oluşmuştu ve bu açıdan diğer adalardan jeolojik olarak farbklıydı.

UNESCO Listesi için hazırlanıyor

Son olarak İstanbul’un gizemli adası Vordonisi’nin Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınması için çalışma başlatıldı. Üzerinde manastır kalıntıları bulunan adanın arkeolojik açıdan aydınlatılarak gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar 2015 yılı Ekim ayında başlatılmıştı. Çalışmalar kapsamında dalış ekibi sular altında kalan adanın görüntülerini ve fotoğraflarını çekmiş, ardından konunun uzmanları tarafından araştırılması ve depremle ilgili bölgede nelerin yaşandığı öğrenmeyi amaçlamıştı.

Yapılacak çalışmayla adanın tüm tarihi ile keşfedilerek, Unesco’ya sunulması ve turizme açılması hedefleniyor.

Yorumlar