Suriye'de ateşkes başladı

ABD ve Rusya'nın üzerinde mutabakata vardığı ateşkes anlaşması şüplerle yürlürlüğe girdi.

Google Haberlere Abone ol
Suriye'de ateşkes başladı

Son Haberler Logo

Suriye'de beş yıl önce başlayan iç savaşta defalarca ilan edilen ateşkes dün gece yarısından itibaren bir kez daha yürürlüğe girdi.

Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.

Anlaşmaya uyacak muhalif gruplar ve rejim güçleri dün saat 12.00'ye kadar Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun eşbaşkanları ABD ve Rusya'ya kararlarını bildirmişlerdi.

Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dahil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.

KARAR BMGK'DA OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Bu çerçevede son olarak, BMGK da dün geç saatlerde aldığı kararla, Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oybirliği ile kabul etmişti. Ateşkes, Şam saatiyle 00.00'da başladı.

BMGK'dan yapılan açıklamada, isim vermeden Suriye’deki tüm taraflar ateşkese uygun davranmaya davet edildi. Herkesi, Rusya ve ABD’nin anlaştığı ateşkesin tüm şartlarını yerine getirmeye çağıran BMGK, aynı zamanda Suriye yönetimi ve muhaliflere, BM liderliğindeki barış görüşmelerine devam etmeleri çağrısında bulundu.

Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun çatışmaların durması konusunda anlaşmaya vardıkları vurgulanarak, Suriye'de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan bir an önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edildi.

Karar metninde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, bu kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey'e rapor sunması istendi.

Yorumlar