Katar Suriye'de kimyasal silah kullanılmasını kınadı

Katar, BM raporuyla kimyasal silah kullandıkları tespit edilen Suriye rejimi ve DAEŞ'in bu eylemlerini "şiddetle kınadığını" duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Katar Suriye'de kimyasal silah kullanılmasını kınadı
Katar, Birleşmiş Milletler (BM) raporuyla kimyasal silah kullandıkları tespit edilen Suriye rejimi ve terör örgütü DAEŞ'in bu eylemlerini "şiddetle kınadığını" açıkladı.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Yapılan inceleme sonuçları, Suriye rejiminin sivillere karşı kimyasal silah kullandığını inkar çabalarını boşa çıkarıyor ve bu konuda hiçbir şüpheye yer bırakmıyor." ifadelerine yer verildi.
Raporun sonuçlarının, Suriye halkını korumak için etkin ve hızlı adımlar atılması yönünde uluslararası toplumun tutumunda bir kırılma noktası oluşturmasının umulduğu belirtilen haberde, kimyasal silah kullanımı başta olmak üzere Suriye'de insanlığa karşı işlenmiş tüm savaş suçlarından sorumluların adalet önüne çıkarılması ve hak ettikleri cezayı almalarının sağlanması talep edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), dün Suriye rejimi ve terör örgütü DAEŞ'in kimyasal silah kullandığını ortaya koyan BM uzmanlar raporunu görüşmüştü. Suriye rejimi ve terör örgütü DAEŞ'e yaptırım uygulanması konusunda görüş ayrılığı yaşanan BMGK'da, Batılı ülkeler sorumluların hesap vermesini isterken, Rusya delillerin yeterli olmadığını savunuyor.
BMGK'nın, Suriye'de kimyasal silah kullananların tespit edilmesini isteyen 2235 sayılı kararı üzerine BM Genel Sekreteri tarafından oluşturulan 3 kişilik bağımsız uzmanlar paneli bir yıllık çalışmanın ardından raporlarını geçen hafta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunmuştu.
Raporda, 16 Mart 2015'te Talmenes ile 12 Nisan 2015'te Sarmin'de klorin gazıyla yapılan kimyasal saldırıların rejim helikopterlerinden gerçekleştirildiği, 21 Ağustos 2015'te Marea'da hardal gazlı saldırının failinin ise DAEŞ olduğu ifade edilmişti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), daha önceki raporlarında Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş ancak bu saldırıların sorumluları bugüne kadar belirlenmemişti.

Yorumlar